• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
úterý 16 říj 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

CÉSAR SALÁT patrně původní recept

César salát se možná jmenuje po italském kuchaři Caesar Cardini, který tento salát podával  v Mexiku v Tijuana po roce 1920. Jiná verze říká, že tento salát poprvé vyrobil v roce 1903 Giacomo Junia, kuchař malé restaurace v Chicagu.

  • 3 hrsti hlávkového salátu nebo ledového salátu
  • 2 silnější proužky anglické slaniny, vcelku opražit na pánvi, nakrájet na malé kousky
  • 2 plátky bílého chleba, potřít olivovým olejem, osmažit na másle, nakrájet na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • parmezán, nastrouhat

Zálivka

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička parmezánu, drobně nastrouhat
  • 1 lžička majonézy
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 2 drobně nakrájet filety ančoviček
  • sůl
  • pepř

Všechno smíchat.

1. Do mísy vložit natrhaný salát, přidat anglickou slaninu, promíchat se zálivkou.
2. Posypat nakrájeným chlebem, parmezánem.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme