• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
úterý 23 říj 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SALÁT COBB

Salát poprvé připravil Robert Cobb, majitel restaurace Brown Derby v Los Angeles. Salát vznikl náhodně. Jednoho pozdního podzimního večera roku 1937 přišel do Cobbovy restaurace tehdy známý americký herec Sid Grauman a Robert Cobb mu chtěl připravit něco nenáročného k jídlu. Salát se stal rychle populární v Hollywoodu a následně vstoupil do obecného podvědomí.

  • ¼ římského salátu, hrubě nakrájet
  • ¼ ledového salátu, hrubě nakrájet
  • 1 malá kadeřavá čekanka, hrubě nakrájet
  • ¼ svazku potočnice, bez hrubých stonků
  • 6 plátků anglické slaniny, osmažit
  • 2 zralá avokáda, odstranit semena, oloupat, nakrájet na kostičky 1 cm
  • ½ kuřecích prsou bez kůže, uvařit, nakrájet na kostky 2 cm
  • 2 rajčata, odstranit dužinu, drobně nakrájet
  • 2 natvrdo vařená vejce, oddělit žloutek a bílek, oboje drobně nakrájet
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky

Zálivka

  • 1/3 hrnku červeného vinného octa,
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 2/3 hrnku olivového oleje
  • ½ hrnku drobně nastrouhaného Roquefortu (niva)
  • pepř
  • sůl

1. Do misky dát ocet, hořčici, promíchat, pomalu přilévat olej a šlehat na emulzi.
2. Vmíchat sýr, cukr, pepř, sůl.

Úprava salátu
1. Smíchat římský, ledový salát, čekanku, potočnici.
2. Na mísu položit: doprostřed pruh rajčat, z jedné strany rajčat pruh bílků, z druhé strany pruh žloutků, vedle žloutků pruh kuřecího masa, vedle bílků pruh slaniny, vedle slaniny pruh směsi salátů a vedle kuřecího masa pruh směsi salátů. 
3. Zálivkou přelít směs salátů, pažitkou posypat bílky a žloutky.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme