• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 24 čen 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SALÁT PANZANELLA

Základní podobu salátu, původem z Florencie, popisuje italský básník Agnollo di Cosimo (1503 – 1572). Tehdejší ingredience byly: starý chleba, cibule, okurky, olivový olej, ocet.

  • 6 toustových chlebů, nakrájet, nebo natrhat na větší kousky
  • 4 rajčata, nakrájet na klínky
  • 2 menší šalotky, nakrájet na proužky
  • 3 lžíce zelených oliv bez pecek, rozpůlit
  • 1 salátová okurka, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
  • 4 stroužky česneku, rozdrtit
  • 8 lístků bazalky, natrhat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

Zálivka

  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa

1. Předehřát troubu na 200°C.
2. V misce smíchat chleba, česnek, olivový olej, pepř, sůl, dát na plech.
3. Plech dát do trouby, péct 5 minut. (Nebo směs s chlebem osmažit na pánvi.) Nechat vychladnout.
4. V hrnku smíchat olivový olej a balzamikový ocet na zálivku.
5. V míse smíchat rajčata, okurku, bazalku, šalotku, olivy, opatrně vmíchat opečený chleba.
6. Zalít zálivkou.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme