• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
středa 17 led 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SKLÁDANÉ SVATEBNÍ KOLÁČE Z PLUNDROVÉHO TĚSTA

500 g polohrubé mouky
30 g droždí
50 g cukru
1 vanilkový cukr
¼ l mléka
3 žloutky
200 g másla
ztužený tuk na potření plechu
1 vejce, na potření
strouhaná kůra z ½ citrónu
špetka soli

Připravit kvásek: do mísy dát trochu mouky, trochu cukru, rozdrobené droždí, nepříliš teplé mléko, promíchat, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut v teple vykynout.
Do další mísy dát 2/3 mouky, přidat, přidat cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutky sůl. Vypracovat vláčné těsto, mísu zakrýt utěrkou, dát na teplé místo na 40 minut kynout.
Zbylou mouku a máslo zpracovat na tukové těsto, udělat bochánek, dát do lednice ztuhnout.
Pomoučnit vál, na něm rozválet do čtverce vykynuté těsto.
Do středu rozváleného těsta položit bochánek tukového těsta.
Tukové těsto rozválet na čtverec jen o takové velikosti, aby bylo po přeložení přečnívajících stran kynutého těsta celé zakryté.
Složené těsto rozválet na pomoučněném vále do takové velikosti, aby šlo přeložit třikrát na šířku a pak třikrát na délku. Těsto dát na 10 minut do chladna, ne do ledničky.
Znovu těsto rozválet, třikrát přeložit na šířku a třikrát na délku, dát do chladna na 10 minut.
Proceduru ještě jednou zopakovat. Těsto dát do mísy, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut.
Pak těsto definitivně rozválet. Nakrájet na čtverce, naplnit náplní (maková, povidlová, tvarohová), složit do šátečků a potřít rozšlehaným vejcem. Potírat je po povrchu, ne po stranách, aby se neslepily jednotlivé vrstvy těsta.
Plech potřít ztuženým tukem, naskládat koláčky, vložit do trouby rozehřáté na 190°C, po 2 minutách snížit teplotu na 170°C a péct, než povrch koláčků začne žloutnout.
Koláčky sypat moučkovým cukrem.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme