• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 19 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

GALANTINA Z KUŘECÍCH PRSOU

600 g kuřecích prsou, podélně rozpůlit

Fáš:
250 g mletého bůčku
200 g šunky, nakrájet na drobné kostičky
200 g slaniny, nakrájet na drobné kostičky
50 g drůbežích jater, nakrájet na drobné kostičky
100 g žampionů, nakrájet na plátky, nechat přejít varem
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet + další na posypání hotové galantiny
200 ml smetany
½ dcl koňaku nebo brandy
¼ lžičky muškátového květu
pepř
sůl

Fáš:
Vyšlehat bůček se smetanou, koňakem, přidat muškátový květ, pepř, sůl.
Přimíchat šunku, špek, játra, žampiony, zelenou petržel, promíchat.

Galantina
Kuřecí prsa položit na potravinářskou fólii na pečení, aby se kraje překrývaly, vytvořit jeden plát. Překrýt další fólií, maso klepáním spojit.
Vrchní fólii odstranit, na maso nanést fáš a vytvořit válec naplněný válec, zabalený v potravinářské fólii.
Ovázat provázkem, konce zkroucením fólie uzavřít, aby neunikala fáš, provázek zavázat.
Připravenou galantinu dát do pekáče, podlít trochou vody pekáč zakrýt, dusit 1 hodinu při 140°C.
Galantinu vyndat na talíř, nechat vychladnout, pak dát na 8 hodiny do ledničky ztuhnout.
Prezentace: galantinu nakrájet na plátky cca 2 cm silné, naskládat na mísu, posypat zelenou petrželí.
Víno: Veltlínské zelené, pozdní sběr.

Doporučujeme