• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pondělí 23 čec 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MOŘSKÝ JAZYK

8 filetů mořského jazyka
½ lžíce másla + máslo na potření alobalu
2 cibule, nakrájet na tenké plátky
1 bobkový list
2 lžičky s drobně krájené zelené petržele
4 dcl rybího vývaru
2 dcl bílého vína
10 bobulí hroznového vína, rozpůlit, odstranit pecky
bílý pepř
sůl

Omáčka
4 šalotky, drobně nakrájet
1 lžička drobně krájené petrželky
1,5 lžíce másla
3 dcl bílého vína (Pálava)
0,5 dcl bílého dezertního vína
4 dcl rybího vývaru
3,5 dcl smetany na šlehání

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat šalotku, smažit 2 minuty, míchat.
2. Přidat víno a dezertní víno, zredukovat na 1/3.
3. Přidat vývar, zredukovat na polovinu.
4. Přidat smetanu, zredukovat na ½.
5. Omáčku scedit.

Do pekáče vložit alobal, potřít změklým máslem, posypat pepřem, solí.
Plátky ryby opepřit, osolit, vložit do pekáče.
Přidat víno, na plotně víno zredukovat na 1/3. 
Přidat ½ lžíce másla, máslo rozehřát, přidat rybu, cibuli, bobkový list, zelenou petržel, vývar, hroznové víno, pekáč zakrýt.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C a dusit.(Obecně platí 15 minut úpravy na 350 g ryby.)
Příloha: pečené bramborové plátky.
Prezentace: Do středu hlubokého talíře vložit pečené brambory, na brambory položit dva plátky ryby, přelít výpekem s hrozny vína, kolem brambor přidat omáčku.
Víno: Pálava, pozdní sběr

Doporučujeme