• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pondělí 22 led 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

TRESKA S KARI

8 filetů z tresky
2 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžíce másla

Omáčka
4 lžíce citrónové šťávy
1,5 lžíce medu
3 lžičky kari
1 velký jogurt
½ lžičky turmeriku (nemusí být)
1 lžička mletého koriandru
2,5 lžičky strouhaného zázvoru
pepř
sůl

Filety opepřit, osolit.
V míse smíchat suroviny na marinádu, dát na 2 hodiny do ledničky.
Na pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat česnek, míchat, smažit až zavoní.
Do pekáče dát směs z pánve, na směs položit filety, zalít omáčkou, zakrýt.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 30 minut.
Příloha: vařená rýže.
Prezentace: do středu talíře urovnat rýži, na rýži položit porce ryby, rybu přelít omáčkou, na omáčku položit kousek másla, posypat drobně krájenou zelenou petrželí.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr

Doporučujeme