• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pondělí 15 říj 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KAPR MARINOVANÝ V OMÁČCE

½ kapra, očistit, rozdělit na porce
1 hlava kapra
rybí ořez
1 l vody
1 lžíce octa
1 menší mrkev, nakrájet na kolečka
1 menší petržel, nakrájet na kolečka
1 kousek celeru, nakrájet na plátky
½ cibule
4 zrnka nového koření
6 zrnek pepř
2 bobkové listy
pepř
sůl

Do hrnce nalít vodu, přidat ocet, rybí ořez, hlavu kapra bez očí, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, nové koření, bobkový list, vařit nízkým varem 30 minut.
Vyjmout hlavu a rybí ořez, vývar scedit do většího kastrolu, scezenou zeleninu propláchnout, dát stranou.
Do kastrolu s vývarem vložit polovinu kapra, přivést k varu, vařit nízkým varem 12 – 15 minut.
Rybu vyjmout, aby zůstala vcelku. Vytáhnout dlouhé kosti. Položit do hlubší mísy, vnější stranou nahoru.
Rybu posypat vařenou zeleninou, přelít omáčkou, dát do ledničky proležet na 3 – 4 hodiny.
 
Omáčka
150 g majonézy
120 g bílého jogurtu
1 větší cibule, drobně nakrájet, propláchnout studenou vodou
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
šťáva z ½ citrónu
2 nakládané okurky, drobně nakrájet
2 lžíce kaparů, drobně nakrájet
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžičky cukru
pepř
sůl

Všechny suroviny, kromě citrónové šťávy, pepře, soli, vložit do misky a smíchat.
Přidat 2 lžíce vývaru, ochutit citrónovou šťávou, pepřem, solí.
Příloha: bílé pečivo
Víno:  Veltlínské červené rané, kabinet.

Doporučujeme