• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
úterý 25 zář 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PEČENÝ KAPR SE ZELINOVOU NÁDIVKOU

1 kapr (2,5 – 3 kg), očistit
1,5 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté papriky
2 cibule, nakrájet na tenké osminky
6 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na osminky
2 lžíce kvalitního rajského protlaku
3 dcl bílého vína (Ryzlink vlašský)
šťáva z 1 citrónu
½ lžičky saturejky
½ lžičky rozmarýnu
5 zrnek celého pepře
1 bobkový list
pepř
sůl
slunečnicový olej na smažení
zeleninový nebo rybí vývar na podlití.

V kastrolu rozehřát olej, přidat cibuli, smažit 2 minuty, přidat víno, zredukovat na polovinu.
Přidat rajčata, celý pepř, bobkový list, saturejku, rozmarýn, rajčatový protlak, promíchat, podlít vývarem, dusit 10 minut. 
Promíchat mouku a mletou papriku.
Kapra osolit, obalit ve směsi mouky a papriky.
Na pánvi rozehřát olej, kapra opéct z obou stran.
Dutinu kapra osolit, přidat citrónovou šťávu, naplnit podušenou směsí.
Naplněného kapra dát do pekáče, podít vývarem, pekáč zakrýt, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, dusit cca 20 minut, podle velikosti ryby, případně ještě podlít.
Příloha: bílé pečivo, vařené brambory.
Víno: Ryzlink vlašský, pozdní sběr.

Doporučujeme