• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 14 pro 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

RYBÍ FILÉ V ZELENINOVÉM SALÁTU

Salát

  • 1 ledový salát, drobněji nakrájet
  • 2 salátové okurky, neloupat, podélně rozkrojit, odstranit semínka, nakrájet na kostičky
  • 4 rajčata, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
  • 3 žluté nebo červené papriky, nakrájet na kostičky 

Všechno promíchat

Zálivka

  • 8 lžic rostlinného oleje
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce plnotučné (dijonské) hořčice
  • šťáva z ½ citrónu
  • bílý pepř mletý
  • sůl

Všechno promíchat.

Ryba

  • 8 filetů z ryby
  • 8 plátků sušené šunky
  • 1 lžíce másla
  • 1 dcl bílého vína
  • provensálské koření
  • saturejka
  • bílý pepř mletý
  • černý pepř mletý
  • sůl

1. Maso okořenit, opepřit bílým pepřem, posolit.
2. Na maso zabalit do šunky, převázat nití.
3. Alobal z jedné strany potřít máslem, posolit, posypat černým pepřem, alobal vložit do pekáče, potřenou stranou nahoru.
4. Zabalené filety naskládat do pekáče, přidat zbytek másla, podlít vínem nebo vodou, zakrýt alobalem.
5. Dusit/smažit při teplotě 160°C cca 10 - 15 minut.
6. Na talíř dát salát, přelít zálivkou.
Prezentace: na salát položit 2 závitky ryby, přelít výpekem.
Víno: Ryzling vlašský.

Doporučujeme