• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pondělí 23 čec 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

RYBÍ POCHOUTKY NA ČERVENÉM LOŽI

  • 8 rybích filátka bez kostí, jednotlivě vložit mezi folii a válečkem rozválet natenko
  • 3 rajčata, oloupat drobně nakrájet
  • 2 rajčata oloupat, rozpůlit, odstranit dužinu a jadérka
  • 6 listů špenátu, spařit
  • provensálské koření
  • pepř
  • sůl

Červené lože

  • 2 lžíce olivového oleje; alternativa 5 dkg špeku, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 2 červené papriky, oloupat drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 1 dcl bílého vína
  • tymián
  • zelená petržel
  • celý pepř

Filátka
1. Filé osolit, opepřit. Čtyři filátka pokrýt drobně krájenými rajčaty, přidat provensálské koření, zabalit jako balíček, spojené
    konce překrýt polovinou rajčete jako kloboučkem, zabalit do potravinářské fólie na pečení, aby se udržel tvar.
2. Čtyři filátka pokrýt listy špenátu, přidat provensálské koření, zabalit jako balíček, spojené konce překrýt kouskem listu
    špenátu jako kloboučkem, zabalit do potravinářské fólie na pečení, aby se udržel tvar.
3. Dát na pařák a vařit v páře 20 minut, vyndat z fólie.

Červené lože
V kastrolu rozehřát olivový olej, máslo, přidat česnek, papriky, osmažit, přidat víno, zredukovat o ¼, přidat rajčata, tymián, celý pepř, dusit do mírného zhoustnutí.

Prezentace: na talíř dát rajčatovou směs, na ní položit vařené maso.
Příloha: bílé pečivo, mírně osmažené tousty.
Víno: Veltlínské červené rané.

Doporučujeme