• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
středa 17 led 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KAPR S BRAMBORY SE SMETANOU

1 kapr 2,5 kg, podél hřbetu rozdělit na dvě části 
1 kg brambor uvařených ve slupce, oloupat, nakrájet na plátky
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sádla
2 lžičky kmínu
1 citrón, nakrájet na osminky
pepř
sůl
alobal

Pekáč vyložit alobalem, alobal potřít sádlem, posypat pepře, kmínem, solí.
Maso opepřit, posypat kmínem, osolit, obalit v hladké mouce, vložit do pekáče.
Dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 20 minut.
Maso dát na talíř, přikrýt alobalem, nechat 5 minut, rozdělit na porce.
 
Brambory se smetanou
1 kg brambor
2 lžíce sádla
2 dcl kysané smetany
2 dcl rybího vývaru
2 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
1 lžička červené mleté papriky
2 lžičky kmínu
pepř
sůl

Brambory uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat, nakrájet na silnější kolečka.
Ve velké pánvi rozehřát sádlo, brambory postupně osmažit, přidávat kmín, pepř, sůl.
Všechny osmažené brambory vrátit do pánve, přidat mletou papriku, rybí vývar, uvést k varu, promíchat, odstavit z plotny, vmíchat smetanu.
Dochutit pepřem, solí.
Prezentace: do středu talíře dát porci brambor, na brambory položit porci kapra, posypat zelenou petrželí.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Doporučujeme