• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 21 čec 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PLÁTKY SVÍČKOVÉ V LÍSTKOVÉM TĚSTĚ

4 plátky svíčkové ze střední části, vysoké 3 cm
800 g lístkového těsta
1 lžíce sádla
2 cibule, drobně nakrájet
20 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na plátky
1 hrst sušených hub, namočit na 30 minut
2 dcl červeného dezertního vína
125 ml smetany ke šlehání
1 vejce, rozšlehat
1 lžička tymiánu
pepř
sůl
 
Lístkové těsto rozválet, rozdělit na čtyři čtverce, dát do ledničky.
Maso osolit, opepřit.
Ve hlubší pánvi rozehřát sádlo, vložit maso a osmažit z obou stran, vyndat na talíř, dát stranou.
Na pánev přidat cibuli, (případně ještě kousek másla) smažit 4 minuty, míchat.
Přidat nakrájené žampióny, tymián, smažit 2 minuty, opepřit, osolit.
Přidat namočené, houby, nechat odpařit vodu, přidat dezertní víno, zredukovat.
Vyndat těsto z ledničky.
Na jednotlivé čtverce položit 2 lžíce houbové směsi, na směs položit maso
Okraje těsta potřít vajíčkem a zabalit jako balíček, vytvarovat, položit na plech vyložený papírem na pečení švem dolů.
Zabalené těsto potřít vajíčkem, i po stranách, nahoře těsto naříznout dvěma řezy.
Dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 20 minut.

Omáčka
Do houbové směsi na pánvi přidat 1 dcl dezertního vína, nechat zredukovat.
Odstavit z plotny, přidat smetanu, promíchat, dochutit pepřem, solí, prohřát.

Prezentace
Na talíř položit maso v lístkovém těstě, vedle položit porci omáčky, vedle položit jednoduchý salát z ledového salátu.
Víno: Frankovka.

Doporučujeme