• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 19 srp 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRKOVICE NA VÍNĚ SE ŽAMPIÓNY

4 plátky krkovice, každý vysoký 2,5 cm, váha 150 g
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
5 dkg špeku, nakrájet na kostičky
½  lžíce sádla
½ lžíce másla
4 dcl hovězího vývaru
2 dcl bílého vína, (Müller Thurgau)
1 cibule, drobně nakrájet
1,5 lžíce hladké mouky, krátce opražit
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Rozehřát pánev, přidat žampióny, ½ minuty smažit, nemíchat, přidat máslo, kmín, pepř, sůl, smažit 4 minuty, dát stranou.
Maso na krajích naříznout, opepřit, osolit, obalit v mouce, nenaklepávat.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat špek, maso, z obou stran prudce osmažit, vyndat na talíř.
Do kastrolu dát cibuli, snížit teplotu, 2 minuty smažit, míchat, přidat zbylou mouku, 1 minutu míchat.
Zředit vínem, přidat vývar.
Do kastrolu vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo, maso dusit doměkka.
Přidat žampióny, promíchat, prohřát.
(V tlakovém hrnci dušení trvá 20 minut.)
Příloha: pečené tymiánové brambory.
Prezentace: na polovinu talíře položit maso, přelít omáčkou se žampióny, posypat zelenou petrželí, na polovinu talíře položit brambory.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.

Doporučujeme