Krůta s medem, kuskusem a dipem, jehož součástí je kysaná smetana, pomerančová marmeláda a chilli. Nezvyklá, ale chuťově vyladěná kombinace. Vhodné víno? Zkuste Chardonnay, kabinet.
K přípravě tohoto jídla budeme potřebovat:
- krůtí prsa s kůží
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce stolního oleje
- 1 lžička tymiánu
- 1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
- pepř
- sůl
Směs na potření
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- ¼ lžičky mletého chilli
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce medu
Maso osolit, opepřit. Na pánvi rozehřát 2 lžíce oleje přidat krůtí prsa kůží dolů, osmažit 2 minuty. Prsa otočit smažit 1 minutu. Pekáč vytřít máslem, posypat pepřem, solí, vložit krůtí prsa kůží nahoru, podlít vínem, přidat tymián, pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct zakryté 10 minut. Krůtí prsa otočit kůží dolů, péct 10 minut. V troubě ostrým nožem udělat do krůtích prsou příčné souběžné hlubší zářezy, vzdálené cca 2 cm, stranu se zářezy potřít směsí, péct odkryté 5 minut. Víno: Chardonnay, kabinet.
Kuskus
- 200 g kuskusu
- dvojnásobné objemové množství horkého ochuceného masového vývaru
- 1 lžíce másla
- 1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
Kuskus dát do mísy, zalít horkým vývarem, těsně zakrýt alobalem, nechat stát 20 minut. Vmíchat máslo, zelenou petržel.
Dip
- 150 g kysané smetany
- 1 lžička pomerančové marmelády
- ¼ lžičky mletého chilli
|