Vytisknout

KRŮTÍ PRSA S KUSKUSEM A MEDEM

ImageKrůta s medem, kuskusem a dipem, jehož součástí je kysaná smetana, pomerančová marmeláda a chilli. Nezvyklá, ale chuťově vyladěná kombinace. Vhodné víno? Zkuste Chardonnay, kabinet.


K přípravě tohoto jídla budeme potřebovat:
  • krůtí prsa s kůží
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce stolního oleje
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
  • pepř
  • sůl



Směs na potření

  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • ¼ lžičky mletého chilli
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce medu

Maso osolit, opepřit.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce oleje přidat krůtí prsa kůží dolů, osmažit 2 minuty.
Prsa otočit smažit 1 minutu.
Pekáč vytřít máslem, posypat pepřem, solí, vložit krůtí prsa kůží nahoru, podlít vínem, přidat tymián, pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct zakryté 10 minut.
Krůtí prsa otočit kůží dolů, péct 10 minut.
V troubě ostrým nožem udělat do krůtích prsou příčné souběžné hlubší zářezy, vzdálené cca 2 cm, stranu se zářezy potřít směsí, péct odkryté 5 minut.
Víno: Chardonnay, kabinet.

Kuskus

  • 200 g kuskusu
  • dvojnásobné objemové množství horkého ochuceného masového vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet

Kuskus dát do mísy, zalít horkým vývarem, těsně zakrýt alobalem, nechat stát 20 minut.
Vmíchat máslo, zelenou petržel.

Dip

  • 150 g kysané smetany
  • 1 lžička pomerančové marmelády
  • ¼ lžičky mletého chilli