Jak vařit

Vytisknout

JEHNĚČÍ KOTLETY SE SILNOU OMÁČKOU


Jehněčí kotlety se silnou omáčkou, to je exploze čitelných chutí. Jemné, absolutně dietní jehněčí maso, doplněné pečlivě dochucenou omáčkou zahuštěnou pouze zredukováním vína a vývaru, zaručuje jedinečný kulinářský zážitek. Jako nápoj doporučujeme Svatovavřinecké, ale hodí se i Merlot nebo Rulandské modré. 

8 jehněčích kotlet, osolit, opepřit
16 stonků zeleného chřestu, oloupat, dřevnaté konce odříznout
200 g libového hovězího ořezu z hovězího předního nebo zadního, drobně nakrájet
1 l hovězího vývaru
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
3 lžíce sádla na osmažení kotlet a hovězího ořezu
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
2 cibule
3 stroužky česneku
1 ½ lžíce másla
1 bobový list
¼ lžičky tymiánu
pepř
sůl

Na pánvi rozehřát 1 lžící sádla, osmažit odřezky hovězího.
V kastrolu rozehřát 1 lžíci másla, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat cibuli, ½ lžíce másla, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat česnek, bobkový list, tymián, když česnek zavoní, přidat osmažené maso. 
Přidat víno, zredukovat na 1/3.
Přidat hovězí vývar, vařit pomalým varem 45 minut, sbírat pěnu, občas promíchat.
Omáčku scedit do kastrolu a ještě přes sítko vymačkat šťávu, kterou obsahuje zelenina a maso, ale nepasírovat.
U scezené omáčky upravit požadovanou hustotu, buď ještě varem zredukovat, nebo případně zředit.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce sádla, postupně osmažit kotlety, cca 4 minuty na každé straně.
Současně vložit oloupaný chřest do vroucí osolené vody se špetkou cukru a kouskem másla. Vařit 5 - 10 minut podle síly chřestu.
Příloha: šťouchané brambory; bramborová kaše.
Víno: Svatovavřinecké.