• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 19 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KAPR NA SLANINĚ

  • 1 kapr bez kůže
  • rybí vývar
  • 60 g anglické slaniny, polovinu nakrájet na malé kostičky, polovinu na tenké plátky
  • 60 g másla
  • 1 lžíce sádla
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1 celer, drobně nakrájet
  • 5 zrnek pepře
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 3 koření
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky kukuřičného škrobu Gustin
  • 2 lžíce sekané petrželové natě a pažitky
  • bílý pepř
  • sůl

Kapra osolit, opepřit, posypat kmínem a hladkou moukou.
Na pánvi rozpustit sádlo, přidat kořenovou zeleninu, smažit 3 minuty, míchat, přidat cibuli, nechat zesklovatět, míchat, směs přendat do pekáče.
Do pekáče vložit kapra, přidat vývar, česnek, citrónovou šťávu.
Pekáč přiklopit, dát do trouby rozehřáté na 180°C, dusit na každé straně 20 minut.
Vyndat maso, šťávu přecedit, zahustit škrobem a krátce provařit.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Veltlínské červené rané.

Doporučujeme