• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 19 kvě 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRŮTÍ PRSA S KUSKUSEM A MEDEM

ImageKrůta s medem, kuskusem a dipem, jehož součástí je kysaná smetana, pomerančová marmeláda a chilli. Nezvyklá, ale chuťově vyladěná kombinace. Vhodné víno? Zkuste Chardonnay, kabinet.


K přípravě tohoto jídla budeme potřebovat:
  • krůtí prsa s kůží
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce stolního oleje
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
  • pepř
  • sůl



Směs na potření

  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • ¼ lžičky mletého chilli
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce medu

Maso osolit, opepřit.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce oleje přidat krůtí prsa kůží dolů, osmažit 2 minuty.
Prsa otočit smažit 1 minutu.
Pekáč vytřít máslem, posypat pepřem, solí, vložit krůtí prsa kůží nahoru, podlít vínem, přidat tymián, pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct zakryté 10 minut.
Krůtí prsa otočit kůží dolů, péct 10 minut.
V troubě ostrým nožem udělat do krůtích prsou příčné souběžné hlubší zářezy, vzdálené cca 2 cm, stranu se zářezy potřít směsí, péct odkryté 5 minut.
Víno: Chardonnay, kabinet.

Kuskus

  • 200 g kuskusu
  • dvojnásobné objemové množství horkého ochuceného masového vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet

Kuskus dát do mísy, zalít horkým vývarem, těsně zakrýt alobalem, nechat stát 20 minut.
Vmíchat máslo, zelenou petržel.

Dip

  • 150 g kysané smetany
  • 1 lžička pomerančové marmelády
  • ¼ lžičky mletého chilli
Vytisknout

TRESKA S ČESNEKEM

Image
















 

 

Lehký oběd, který v letním dnu připomene dovolenou u Jadranu nebo u Středozemního moře. Vzpomínky pomůže dokreslit správně vychlazené Rulandské bílé, kabinet.

K přípravě tohoto jídla budeme potřebovat:

  • 1 treska, osolit, opepřit, polít citrónem, naplnit petrželí
  • 4 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
  • zelená petržel
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • kůra z poloviny citrónu, nastrouhat
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 2 bobkové listy
  • 6 třešňových rajčat, rozpůlit
  • 2 cibule, nakrájet na osminky
  • pepř
  • sůl
  • alobal

1. Dno pekáče potřít máslem, posypat solí, pepřem, přidat cibuli, bobkový list, citrónovou kůru, rajčata, přidat rybu. 
2. Dát do předehřáté trouby, při 180°C péct 10 minut.
Vno: Rulandské bílé, kabinet.

Vytisknout

MINESTRONE

Image




Minestrone, chutná a vyhledávaná zeleninová polévka, doplněná kouskem mozzarelly, je ta nejlepší volba pro úvod lehkého letního oběda. A jestliže vyměníte vodu s ledem a citrónem za sklenku správně vychlazeného Neuburgského, pozdní sběr, bude iluze oběda v restauraci na břehu Středozemního moře dokonalá.


K přípravě tohoto jídla budeme potřebovat:

  • 2 l hovězího vývaru
  • 2 brambory, nakrájet na kostičky
  • 3 stroužky česneku
  • bazalka
  • tymián
  • parmezán, nastrouhat
  • pepř
  • sůl
  • 1 kg zeleniny
  • mrkev, nakrájet na kostičky
  • petržel, nakrájet na kostičky
  • celer, nakrájet na kostičky
  • celerové stonky, nakrájet na kostičky
  • zelené fazolky
  • kedlubna, nakrájet na kostičky
  • květák, rozebrat na malé růžičky
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce másla

1. Osmažit zeleninu, přidat cibuli, osmažit.
2. Zalít vývarem, přidat koření, rajčata, česnek, brambory, vařit, až brambory změknou.
Na talíři posypat parmezánem.

Vytisknout

LEDOVEC

ImageLahve s pivem, sektem, bílým vínem i s nealkoholickými nápoji bezpečně uložené v množství ledové tříště. Kompaktní a elegantní nerezová ledová loď pro zahradní párty i oslavy v pohodlí domova či pro společenské události v restauračním zařízení. Váš spolehlivý bar, který je vždy po ruce. A již není třeba každou chvíli odbíhat k ledničce.

Více informací najdete zde.
Vytisknout

INFO TEXT 1

ImageSeta ipsum dolor sit amet, kasd no sea consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua duo dolores et ea rebum. tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua at vero seos et.

Doporučujeme