• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

KRÉMOVÉ HOUBOVÉ RIZOTO

12 lžic rýže Carnaroli/Arborio
1 dcl bílého vína (Pálava)
0,75 l drůbežího vývaru
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
3 lžíce kysané smetany
250 g čerstvých lesních hub (nejlépe hřiby, křemenáče), nakrájet na silnější plátky
(nebo 3 lžíce sušených hub, namočit)
1 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička tymiánu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
30 g parmazánu, drobně nastrouhat
pepř
sůl

Ve velké hlubší pánvi rozehřát 1 lžíci másla a 3 lžíce olivového oleje, přidat houby, cibuli, smažit, až cibule zesklovatí.
Přidat česnek, tymián, pepř, sůl, míchat.
Přidat rýži, dobře promíchat, přidat víno, míchat na středním plamenu, až se víno vyvaří.
Přidat větší sběračku vývaru, promíchat. Když se vývar vypaří, přidat další, opět promíchat. Postup opakovat, až je rýže měkká. Trvá cca 20 minut.
Do hotového rizota vmíchat 1 lžíci másla, smetanu, parmezán.
Prezentace: porci rizota posypat zelenou petrželí, posypat parmezánem.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Vytisknout

RIZOTO S RAJČATY A PÁLIVOU KLOBÁSOU

12 lžic rýže, propláchnout
0,75 l masového vývaru
½ lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
½ konzervy rajčat, rozmixovat (konzerva 400 g/240 g)
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 pikantní klobásy bez střívek, nakrájet na plátky
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 kapie, nakrájet na proužky 3 cm
1 lžíce zelené petržele
2 lžíce drobně krájené jarní cibulky
1 lžička mleté papriky
pepř
sůl

Ve větší pánvi rozehřát máslo, olivový olej, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat nakrájené klobásy, kapii, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat česnek, když zavoní, přidat rýži, promíchat, přidat mletou papriku, víno, promíchat, víno zcela zredukovat.
Přidat část vývaru, promíchat, když se vývar téměř odvaří, přidat další část vývaru, takto postupovat 15 minut.
Přidat rozmixovaná rajčata, pepř, sůl, podle potřeby přidat vývar, vařit ještě cca 10 minut, až je rýže měkká.
Prezentace: rizoto dát do mísy, posypat jarní cibulkou a zelenou petrželí, případně hrubě strouhaným balkánským sýrem.
Víno: Modrá frankovka; Frankovka; Svatovavřinecké.

Vytisknout

MASOVÉ RIZOTO

  • 12 lžic rýže
  • 1 cibule, oloupat, drobně nakrájet
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 4 italské klobásy (nebo ostravské), nakrájet na kostičky
  • 150 g parmezánu, nastrouhat
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička másla
  • feferonka, drobně nakrájet
  • 0,5 dcl dezertního červeného vína
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

1. Do menšího kastrolku dát lžíci olivového oleje, přidat fereronku, krátce osmažit, přidat rozdrobenou klobásu, dezertní víno,
    dusit, až se víno vstřebá.
2. Na hlubší pánvi rozpustit l lžíci másla, přidat 1 lžíci olivového oleje.
3. Přidat cibuli, nechat zesklovatět.
4. Přidat rýži, krátce osmažit, přidat víno, míchat, až se víno vstřebá.
5. Po částech přidávat horký vývar, vždy až se předchozí část vývaru téměř vstřebá, občas míchat. (trvá cca 20 minut).
6. Po 15 minutách přípravy rýže přidat do pánve dušenou klobásu.
7. Do hotového rizota vmíchat lžíci másla, strouhaný sýr.

Vytisknout

OMÁČKA NA KACHNU

A.

  • ½ kg švestek
  • ½ meruněk
  • 1¼ hrnku octa
  • 3/4 hrnku vody

B.

  • 1 hrnek octa
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 hrnek bílého cukru
  • ½  hrnku citrónové šťávy

C.

  • ¼ hrnku strouhaného zázvoru
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 čerstvá pálivá paprička, drobně nakrájet
  • 4 lžičky soli
  • 1 lžíce hořčičných semínek (hořčice)
  • celá skořice

1. Smíchat A, vařit 5 minut a pak pomalu vařit nezakryté 10 minut.
2. Smíchat B, vařit 10 minut.
3. Smíchat C.
4. Smíchat A, B, C, vařit 30 minut, vyndat skořici a rozmixovat, provařit.  

Vytisknout

RIZOTO S MASOVOU OMÁČKOU S RAJČATY

  • 300g rýže, oprat, osušit
  • 1 litr vývaru
  • 60g másla
  • 2 vejce
  • 100g parmezánu
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat rýži, míchat, přidávat vývar, až se rýže skoro uvaří.
2. Masová omáčka s rajčaty (sugo di carne)
3. Vmíchat rýži do masové omáčky, když se omáčka vsákne, přidat vývar.
4. Vmíchat vejce, po chvíli sýr. Hotovo. Nevařit.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme