• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

SALÁT S ČOČKOU, ČERVENOU ŘEPOU A PEČENOU PAPRIKOU

2 červené řepy, neloupat
40 dg vařené čočky
0,5 l hovězího vývaru
4 červené papriky, nakrájet na menší čtverečky
2 cukety, nakrájet na menší kostky
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
2 den staré rohlíky, nakrájet na kostičky
2 bobkové listy
olivový olej
2 lžíce citrónové šťávy
pepř
sůl

Rozehřát pánev, přidat nakrájené rohlíky, opražit, dát stranou.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce olivového oleje, přidat papriku, cuketu, pepř, sůl, smažit 5 minut, míchat.
Do kastrolu dát řepy, zalít vývarem, přidat bobkové listy, vařit 40 minut, případně dolít horkou vodu.
Řepu oloupat, nakrájet na kostičky.
Do mísy dát čočku, řepu, cukety, papriky, rajčata, opepřit, osolit, přelít olivovým olejem, zamíchat.
Prezentace: salát posypat opraženými rohlíky a krájenou petrželí.

Vytisknout

ČOČKA S CUKETOU A BALKÁNSKÝM SÝREM

350 g čočky, přebrat, uvařit, osolit, opepřit
2 lžíce sádla
2 dcl masového vývaru
1 větší cuketa, oloupat, podélně přepůlit, nakrájet na silnější plátky (cuketu ochutnejte, může být hořká)
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 velká cibule, nakrájet na proužky
2 světležluté papriky, nakrájet na proužky
4 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička plnotučné hořčice
150 g balkánského sýru, hrubě nastrouhat
olivový olej na polití
pepř
sůl

Na pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, přidat cuketu, 3 minuty smažit, míchat, osolit (případně smažit po částech), pokud možno bez omastku přendat do kastrolu.
Na pánev přidat ½ lžíce sádla, přidat cibuli, 4 minuty smažit, míchat, osolit (případně smažit po částech), pokud možno bez omastku přendat do kastrolu.
Na pánev přidat ½ lžíce sádla, přidat papriku, 3 minuty smažit, míchat, osolit (případně smažit po částech), pokud možno bez omastku přendat do kastrolu.
Kastrol postavit na plotnu, přidat česnek, míchat 1 minutu, přidat rajčat, promíchat.
Přidat vývar, promíchat, dusit 15 minut, odstavit z plotny.
Pánev postavit na plotnu, na zbytek sádla přidat čočku, plnotučnou hořčici, promíchat, přidat šťávu z dušené zeleniny, promíchat, prohřát.
Prezentace: porci čočky dát do středu talíře, na čočku položit porci zeleniny, posypat balkánským sýrem, přelít olivovým olejem.

Vytisknout

BRETAŇSKÉ FAZOLE

0,5 kg fazolí, přebrat, propláchnout
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
vývar z bílých kostí
1 mleté papriky
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
pepř
Sůl

1. Fazole namočit na 4 hodiny. (Dnešní upravené fazole není třeba máčet 12 hodin.), scedit.
2. V malém kastrolku opražit mouku, mouku odsypat na talířek.
3. Do kastrolku vložit lžíci másla, rozehřát, přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat.
4. Přidat mouku, míchat 40 vteřin, přidat mletou papriku, zředit vývarem z bílých kostí (nebo hovězím vývarem.
5. Fazole dát do hrnce, zalít vodou, aby byly ponořené, přivést k varu.
6. Když se voda začne vařit, přidat cibulovou jíšku, přidat rajčata, vařit, až fazole změknou, míchat. Dochutit pepřem a solí.

Vytisknout

ČOČKA S ARAŠÍDY A OLIVAMI

400 g čočky
0,5 l masového vývaru
4 cibule, drobně nakrájet
20 černých oliv, podélně rozpůlit
8 ředkviček, nakrájet na plátky
6 stroužků česneku, drobně nakrájet
3 papriky, nakrájet na proužky, spařit
200 g nesolených arašídů
6 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
2 lžíce citrónové šťávy
3 lžíce olivového oleje
1 hrst petrželové natě
2 bobkové listy
1 lžička mleté papriky
¼ lžičky drceného kmínu
špetka muškátového květu
pepř
sůl

Čočku přebrat, namočit, propláchnout.
Do hrnce dát čočku, zalít vývarem, přidat cibuli, česnek, bobkový list, mletou papriku, kmín, muškátový květ, pepř, sůl.
Čočku uvařit téměř doměkka, přidat papriku, rajčata, čočku dovařit.
Čočku přendat do mísy, vmíchat arašídy, olivy, posypat petrželovou natí.

Vytisknout

FAZOLE NA KYSELO

0,5 kg fazolí, přebrat, propláchnout
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
vývar z bílých kostí
1 lžíce octa
pepř
sůl

1. Fazole namočit na 4 hodiny. (Dnešní upravené fazole není třeba máčet 12 hodin.), scedit.
2. V malém kastrolku opražit mouku, mouku odsypat na talířek.
3. Do kastrolku vložit lžíci másla, rozehřát, přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat.
4. Přidat mouku, míchat 40 vteřin, zředit vývarem z bílých kostí.
5. Fazole dát do hrnce, zalít vodou, aby byly ponořené, přivést k varu.
6. Když se voda začne vařit, přidat cibulovou jíšku, vařit, až fazole změknou, míchat.
7. Dochutit octem, pepřem a solí.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme