• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

PATROVÝ KOLÁČ

600 g polohrubé mouky
4 dcl mléka
2 žloutky
1 vejce na potření
80 g moučkového cukru
90 g másla
25 g droždí

Vypracovat vláčné, ale tuhé těsto, dát do mísy, posypat hladkou moukou, mísu postavit na teplé místo a těsto nechat vykynout.
Vykynuté těsto rozdělit na pět dílů a každý díl rozválet na tenké kruhy.
Na plech položit papír na pečení, na papír položit díl rozváleného těsta ten potřít ořechovou náplní, přikrýt dalším dílem těsta, ten potřít makovou náplní, na tvarohovou náplň položit další díl těsta a ten potřít povidlovou náplní a zakrýt posledním dílem těsta, ten potřít rozšlehaným vejcem.
Vložit do trouby rozehřáté na 160°C. 

Ořechová náplň
10 dkg lístkových oříšků, nastrouhat nebo rozsekat v mixeru
1 lžíce vody
1 lžíce cukru
3 lžíce smetany na šlehání
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
1 sáček vanilkového cukru
1 hřebíček, roztlouct v hmoždíři
1 lžíce strouhanky

Cukr svařit s vodou „na tenkou nit“.
Přidat teplou smetanu a ostatní suroviny, dobře promíchat.
Nechat vychladnout.

Maková náplň
100 g máku, umlít
40 g cukru
1 dcl mléka
10 g másla
špetka skořice
strouhaná kůra z ¼ citrónu
Do kastrolu dát mletý mák, přidat mléko, cukr, máslo, citrónovou kůru, skořici, dusit do zhoustnutí, stále míchat.

Povidlová náplň
100 g povidel
2 lžičky rumu
¼ lžičky skořice
½ sáčku vanilkového cukru
trochu vody
strouhaná kůra z ¼ citrónu
Do kastrolu dát všechny suroviny a krátce rozvařit.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme