• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
úterý 03 pro 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

LEDENICKÉ BUCHTY S DVOJITOU NÁPLNÍ

500 g hladké mouky
70 g cukru
2 dcl oleje
4 žloutky
špetka soli
sádlo na vytření pekáče
olej na potření buchet

Kvásek
¼ l mléka
1 lžička cukru
1 kostka droždí

Mouku nasypat do mísy, přidat cukr, sůl, promíchat.
Rozmíchat mléko, droždí cukr.
Uprostřed mouky udělat prohlubeň, vlít směs mléka a droždí, promíchat s trochou mouky, mísu dát na 20 minut do tepla, aby vykynul kvásek.
Kvásek zamíchat do mouky, přidat olej, přidávat po jednom žloutky, zapracovávat do těsta.
Vypracovat vláčné těsto, povrch mírně posypat hladkou moukou, mísu přikrýt utěrkou, dát mísu na teplé místo a nechat těsto 40 minut kynout.
Z těsta tvarovat placky, ty plnit tvarohovou náplní a vytvarovat buchty.
Buchty skládat do sádlem vytřeného pekáče a po stranách buchty potřít olejem.
Na každou buchtu položit větší řez kompotované meruňky.
Buchty nechat 15 minut kynout, posypat drobenkou.
Vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct cca 40 minut. 

Máslová drobenka
10 dkg hladké mouky
8 dkg másla
8 dkg cukru
Na vál prosát mouku, přidat na krájené studené máslo, cukr. Rukou rychle promíchat a ještě rozdrobit.  Dát vychladit.

Tvarohová náplň
200 g měkkého tvarohu
40 g cukru
20 g hrozinek
1 balíček vanilkového cukru
25 g másla
1 žloutky
1 bílek, udělat tuhý sníh
2 lžíce mléka
Máslo utřít se žloutkem, přidat cukr, tvaroh, mléko, hrozinky, promíchat, vmíchat sníh.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme