• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
středa 26 čen 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

KVĚTÁKOVÝ NÁKYP S UZENÝM MASEM A SE SÝREM

1 kg květáku
250 g vařeného uzeného masa, nakrájet na proužky
30 g hladké mouky
3 vejce
30 g másla
1 lžíce másla na vymazání zapékací mísy
4 dcl mléka
80 ml smetany ke šlehání
4 lžíce strouhanky
180 g ementálu, nastrouhat
¼ lžičky muškátového květu
3 lžíce strouhanky na vysypání zapékací mísy
pepř
sůl

Květák rozdělit na větší růžičky, vložit vroucí solené vody, vařit 15 minut, slít.
Dále květák rozdělit na menší růžičky.
Udělat jíšku: mouku dát do kastrolu, krátce opražit, přidat máslo, muškátový květ, míchat 1 minutu, zředit mlékem, vařit 10 minut, míchat, přidat smetanu, přidat pepř, sůl, provařit, nechat vychladnout.
Do zředěné jíšky vmíchat žloutky, uzené maso, květák, 4 lžíce strouhanky a sníh, promíchat.
Zapékací mísu, nebo pekáč vymazat máslem, vysypat strouhankou.
Dát do trouby rozehřáté na 160°C, péct 25 minut.
Prezentace: porce nákypu sypat sýrem.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme