Ne každý dokáže rozpoznat, jaká vůně je v předkládaném víně a jaké chutě se v něm skrývají. Prostě k tomu nemá ten který člověk vlohy nebo předpoklady. Nic však nebrání, abychom na sobě nezapracovali a při každé konzumaci dobrého vína se pokusili odhalit, co nalézáme ve vůni a co v chuti.
Prvním předpokladem je přiměřené naplnění sklenky. Nejlépe smyslově víno vychutnáme, pokud sklenku naplníme z jedné třetiny. Víno tak lze ve sklenici dobře rozkroužit a uvolnit vše, co nabízí.
Důležitá je teplota. Příručky praví červené víno 18°C, bílé víno 10 - 11°C. To platí pro vína konzumovaná k pokrmům a ještě to berme s rezervou, zejména u bílých vín. Prostě proto, že v bílém vínu zchlazeném na 10 - 11°C žádné nuance nepoznáte. Pouze to, je-li víno kyselé nebo sladké. Ano, v horkém letním podvečeru přijde sklenka bílého vína, o kterém pozitivně víme, že je kvalitní a má teplotu 11°C, k chuti, osvěží. To je to, co v dané chvíli chceme a očekáváme. Pro vychutnání dobrých vín je však třeba jejich teploty posunout trochu nahoru. U červených vín na 20°C, u bílých vín na 14°C. Umožní se tak rozvinutí vůní a chutí zahrnutých ve vínu.
Ve vůni u bílých vín očekávejme:
lipový květ (Ryzlink rýnský)
kopřivu (Sauvignon)
trávu (nepříliš povedený Sauvignon)
slámu (Sylvánské zelené)
zralé letní jablko (Veltlínské zelené)
broskev (vynikající Veltlínské zelené, vynikající Sauvignon)
medová plástev (Neuburgské)
rozkvetlá letní louka (Müller Thurgau)
fialky (Muškát moravský)
chryzantémy (Tramín)
banán, medový plást (Palava)
zrnka kávy, citrón,(Chardonay)
vanilku (u barikovaných vín)
ale i ananas, nebo cedrové dřevo
Ve vůni u červených vín očekávejme:
švestkovou marmeládu (Merlot)
květ bezinky (Zweigeltrebe)
vanilku (u barikovaných vín)
skořici (Frankovka)
borová kůra
Ve víně však lze nalézt i nepříjemná aroma, to se samozřejmě týká pouze pokažených vín. Taková vína jsou pak nepoživatelná. Vadná vína mohou mít následující aroma:
mýdlo
ocet
vyhořelé sirky
mokrá tkanina
spálená guma
petrolej
V chuti u bílých vín hledejme:
chlebovinu
lískové oříšky
angrešt
letní jablko s jadérky
broskev
zrnka kávy
citrón
hřebíček
máslo
exotické ovoce – banán, ananas
tóny borové či dubové kůry
V chuti u červených hledejme:
ostružiny
maliny
lesní jahody
borůvky
černý rybíz
bezinky
sušené švestky
švestková povidla
skořici
bílou čokoládu
jogurt
někdy i chuť kvalitního tabáku do dýmky