Bliny
200 g hladké mouky
2 lžíce másla, rozpustit
125 g husté kysané smetany
červený kaviár
2 žloutky
2 bílky, vyšlehat pevný sníh
3 dcl vlažného mléka
15 g droždí
10 g cukru
olej
Připravit kvásek: do mísy nalít třetinu mléka, přidat rozdrobené droždí, cukr, 1 lžíci mouky, promíchat, mísu zakrýt utěrkou, dát na teplé místo, nechat 20 minut.
Do mísy přidat zbylou mouku, mléko, žloutky, vypracovat těsto, pak opatrně vmíchat sníh.
Znovu mísu zakrýt utěrkou a dát na teplé místo a nechat kynout 45 minut.
Lívanečník vymazat tukem a nalévat vykynuté těsto
Prezentace: lívaneček pokapat máslem, potřít kysanou smetanou, na smetanu položit kaviár.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.
Lité těsto
250 g hladké mouky
2 vejce
2,5 dcl mléka
2,5 dcl vody
špetka soli
Do misky nalít mléko, přidat vajíčka, sůl, rozšlehat metlou.
Přidat mouku, rozšlehat metlou, přidat vodu, tolik, aby těsto bylo vláčné a tekuté.
Nechat 15 minut stát.