• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRÉMOVÉ HOUBOVÉ RIZOTO

12 lžic rýže Carnaroli/Arborio
1 dcl bílého vína (Pálava)
0,75 l drůbežího vývaru
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
3 lžíce kysané smetany
250 g čerstvých lesních hub (nejlépe hřiby, křemenáče), nakrájet na silnější plátky
(nebo 3 lžíce sušených hub, namočit)
1 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička tymiánu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
30 g parmazánu, drobně nastrouhat
pepř
sůl

Ve velké hlubší pánvi rozehřát 1 lžíci másla a 3 lžíce olivového oleje, přidat houby, cibuli, smažit, až cibule zesklovatí.
Přidat česnek, tymián, pepř, sůl, míchat.
Přidat rýži, dobře promíchat, přidat víno, míchat na středním plamenu, až se víno vyvaří.
Přidat větší sběračku vývaru, promíchat. Když se vývar vypaří, přidat další, opět promíchat. Postup opakovat, až je rýže měkká. Trvá cca 20 minut.
Do hotového rizota vmíchat 1 lžíci másla, smetanu, parmezán.
Prezentace: porci rizota posypat zelenou petrželí, posypat parmezánem.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Doporučujeme