12 lžic rýže Carnaroli/Arborio
1 dcl bílého vína (Pálava)
0,75 l drůbežího vývaru
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
3 lžíce kysané smetany
250 g čerstvých lesních hub (nejlépe hřiby, křemenáče), nakrájet na silnější plátky
(nebo 3 lžíce sušených hub, namočit)
1 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička tymiánu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
30 g parmazánu, drobně nastrouhat
pepř
sůl
Ve velké hlubší pánvi rozehřát 1 lžíci másla a 3 lžíce olivového oleje, přidat houby, cibuli, smažit, až cibule zesklovatí.
Přidat česnek, tymián, pepř, sůl, míchat.
Přidat rýži, dobře promíchat, přidat víno, míchat na středním plamenu, až se víno vyvaří.
Přidat větší sběračku vývaru, promíchat. Když se vývar vypaří, přidat další, opět promíchat. Postup opakovat, až je rýže měkká. Trvá cca 20 minut.
Do hotového rizota vmíchat 1 lžíci másla, smetanu, parmezán.
Prezentace: porci rizota posypat zelenou petrželí, posypat parmezánem.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.