• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

RIZOTO S LOSOSEM

Rizoto
12 lžic rýže
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 cibule, drobně nakrájet
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
½ lžičky mletého rozmarýnu, pepř, sůl
6 dcl silného rybího vývaru
1 lžíce másla na vmíchání do rizota
2 lžíce drobně strouhaného parmezánu na vmíchání do rizota
šťáva z ½ citrónu
špenátové listy
roketa
drobně strouhaný parmazán na posypání porce rizota
olivový olej na polití porce rizota
pepř
sůl

Na pánev dát 1 lžíci másla, olivový olej, rozehřát.
Přidat cibuli, smažit až zesklovatí, přidat rýži, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat 2 dcl vína, míchat, až se víno odvaří, přidat velkou sběračku vývaru, rozmarýn, pepř, sůl, vařit na mírném ohni, až se tekutina téměř vyvaří, opět přidat vývar, míchat.
Cyklus opakovat, až je rýže měkká, cca 22 minut.
V pánvi by mělo zůstat tolik vývaru, aby byla rýže kašovitá.
Rizoto přendat do mísy, vmíchat citrónovou šťávu, 1 lžíci másla, 3 lžíce parmezánu.
Spařit špenátové listy, vmíchat do rizota a přidat listy rokety.
Prezentace: do středu talíře položit porci rizota, na rizoto položit porci lososa kůží dolů, mírně posypat zelenou petrželí, okolo rizota dát menší množství omáčky. Na stůl položit misku s parmezánem, postavit lahev panenského olivového oleje.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Omáčka
1 cibule, drobně nakrájet
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
šťáva z ½ citrónu
½ citrónové kůry, drobně nakrájet
150 g másla
Do kastrolku dát cibuli, bílé víno, citrónovou šťávu, odvařit téměř na hustotu sirupu, přidat máslo, přidat citrónovou kůru, vmíchat máslo, dochutit pepřem, solí.

Losos
4 filety z lososa s kůží
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl
Lososa opepřit, osolit, posypat hladkou moukou.
Na rozpálené pánvi rozehřát máslo, olivový olej, přidat lososa kůží dolů, zmírnit plamen, smažit 6 minut.
Zvýšit teplotu, lososa otočit, přidat citrónovou šťávu, zmírnit plamen, smažit 6 minut. 

Doporučujeme