• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

POMAZÁNKA Z KACHNÍHO MASA S ČATNÝ

30 dkg kachního pečeného masa bez kůže
4 lžíce kachního sádla
1 hrst plocholisté zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Rozmixovat kachní maso a kachní sádlo, ochutit pepřem a solí.

Čatný
1 lžíce cukru
3 fíky, nakrájet na osminky
2 broskve, nakrájet na proužky
1 cibule nakrájet na proužky
2 lžíce rozinek
šťáva z 1 citrónu

Na pánvi zkaramelizovat cukr, přidat ostatní položky, vařit 4 minuty, míchat.
Příloha: topinky.
Víno: Muškát moravský, pozdní sběr; Iršaj Oliver; sekt.

Vytisknout

ŠPEKÁČKY NA ČERNÉM PIVĚ

4 špekáčky z masa, ne ze separátu
1 lžíce sádla
2 cibule, nakrájet na proužky
4 stroužky česneku, nakrájet na plátky
3 dcl černého piva
½ konzervy rajčat, rozmixovat (konzerva 400 g/240 g)
1 lžička šalvěje
½ lžičky zázvoru
pepř
sůl

Špekáčky oloupat, podélně rozpůlit, na hřbetu několikrát šikmo naříznout.
Ve velké pánvi rozehřát sádlo, přidat cibuli, špekáčky, ty z obou stran osmažit.
Přidat česnek, míchat, když česnek zavoní, přidat pivo, rajčata, šalvěj, zázvor, pepř, sůl, dusit 5 minut, míchat.
Příloha: bílé pečivo.

Vytisknout

POMERANČE V OMÁČCE NA KREVETY

4 pomeranče

Omáčka
1 lžíce majonézy
1 lžíce jogurtu
1 lžíce kečupu z rajčat
½ lžičky mleté chilli papriky
½  lžičky cukru
hrubě mletý pepř
sůl

Pomeranče oloupat, rozdělit na měsíčky, odstranit blánu, nakrájet na kostičky.
Ostatní suroviny vložit do mísy, promíchat, dochutit solí a pepřem.

Vytisknout

ŠÁTEČKY PLNĚNÉ PROŠUTEM

Tvarohové těsto
375 g měkkého tvarohu (balený, ne z vaničky)
150 g hrubé mouky + mouka na posypání válu
3 lžíce krupičky
70 g měkkého másla
2 vejce
½ prášku do pečiva
špetka soli

Do mísy dát tvaroh, máslo, promíchat vařečkou.
Přidat vejce, promíchat vařečkou.
Promíchat mouku, krupici, prášek do pečiva, přidat do mísy, promíchat vařečkou.
Hmotu dát na pomoučněný vál, rukama zpracovat pružné těsto.
Vyválet na plát vysoký 1,5 mm, vykrojit čtverce 10 x 10 cm.

Náplň
350 g tvrdého sýru, drobně nakrájet
100 g prošuta, drobně nakrájet
3 lžíce měkkého tvarohu z vaničky
2 lžíce drobně krájené bazalky
1 vejce na potření, rozšlehat

Do mísy vložit sýr, prošuto, bazalku, tvaroh, promíchat.

Do středů čtverců těsta položit náplň, rohy těsta potřít rozšlehaným vejcem, čtverce těsta složit jako psaníčko.
Na plech položit papír na pečení, na papír položit naplněné čtverce těsta a potřít rozšlehaným vejcem.
Troubu rozehřát na 180°C, péct 12 minut.

Vytisknout

KUŘECÍ MASO SE ZKARAMELIZOVANOU CIBULÍ

30 dkg zbylého vařeného nebo pečeného kuřecího masa, nakrájet na malé kostičky
2 cibule, nakrájet na proužky
½ lžičky cukru
1 lžíce olivového oleje
1 lžička másla
1 lžička octa
3 lžíce bílého vína
1 veka, nakrájet na plátky
kadeřavá petržel
pepř
sůl

Na pánvi rozehřát máslo, přidat olej, cibuli, cukr, ocet, smažit cca 5 minut.
Přidat kuřecí maso, promíchat, přidat víno, téměř zredukovat.
Dochutit pepřem, solí, dát vychladit.
Prezentace: směs rozprostřít na plátky veky, přidat lístky kadeřavé petržele.

Doporučujeme