• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SLADKÝ ČESKÝ VÁNOČNÍ TUNEL

800 g hladké mouky
130 g cukru
135 g másla
1,5 dcl mléka
2 vejce
drobně strouhaná kůra z 1 citrónu
špetka soli

Kvásek
50 g droždí
50 g hladké mouky
1,5 dcl vlažného mléka

Náplň
150 g hrozinek, namočit do rumu
6 dcl rumu
300 g oloupaných pražených mandlí
80 g kandovaného ovoce

Kvásek: v míse smíchat mouku, droždí, vlažné mléko, posypat hladkou moukou, mísu zakrýt utěrkou, dát na teplé místo, nechat 30 minut kynout.
V kastrolku zahřát mléko, přidat máslo, rozpustit, nalít do další mísy.
Přidat cukr, vejce rozmíchat, přidat mouku, citrónovou kůru, sůl, vykynutý kvásek, vypracovat těsto, posypat hladkou moukou, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut ležet.
Těsto vyválet na plát vysoký na palec, potřít náplní, svinout, okraje uzavřít.
Na plech položit papír na pečení, na něj položit tunel a nechat ještě 15 minut kynout.
Dát do trouby rozehřáté na 160°C, péct 50 minut.

Doporučujeme