• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 19 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PÁLIVÝ KRŮTÍ SALÁT

½ kg krůtích prsou
1 lžíce slunečnicového nebo arašídového oleje (ne olivový olej)
½ lžíce másla
1 dcl drůbežího vývaru
1 dcl bílého dezertního vína (Metropol), když není, tak bílé víno (Pálava, Müller Thurgau)
1 dcl drůbežího vývaru
5 ředkviček, nakrájet na plátky
1 šalotku, nakrájet na proužky, propláchnout pod tekoucí studenou vodou
6 keříčkových rajčat, přepůlit
1 okurka, oloupat, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
½ ledového salátu, nakrájet na proužky
pepř
sůl

Maso opepřit osolit.
Na rozehřátou pánev (elektrický sporák 6) dát olej, máslo, když se máslo rozpustí, přidat kuřecí prsa kůží dolů.
Snížit teplotu na 3 (elektrický sporák).
Smažit 6 minut na každé straně.
Občas pánev na plotně naklonit, aby se maso sesunulo ke kraji a svojí vyšší stranou se opřelo o okraj pánve a tato část prsou se také osmažila.

Deglazování
Do pánve přidat víno, vařit, dokud se víno téměř nezredukuje (nevyvaří), prsa ve víně často obracet.
Když se víno téměř zredukuje, přidat drůbeží vývar a ten nechat téměř vyvařit.
Občas s masem po pánvi posouvat, občas otočit.
Maso dát na předehřátý talíř, přelít výpekem, nechat ležet 5 minut.

Maso nakrájet na tenké plátky, dát do mísy, zalít zálivkou, promíchat, nechat ležet 5 minut.
Přidat ředkvičky, šalotku, rajčata, okurku, salát, promíchat.

Zálivka
3 sušené papričky, rozmačkat v hmoždíři
1 jarní cibulka, nakrájet na tenká kolečka
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
4 stroužky česneku, rozetřít
5 lžic slunečnicového nebo arašídového oleje (ne olivový olej)
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce cukru

Všechny suroviny dát do misky, promíchat.

Doporučujeme