370 g hladké mouky
370 g hrubé mouky
130 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
170 g másla, rozkrájet
0,5 l mléka
4 lžičky cukru
4 žloutky
1 vejce
40 g droždí
50 g půlených mandlí
50 g hrozinek, namočit v trošce rumu nebo červeného vína
kůru z ½ citrónu
špetka soli
tuk na vymazání plechu
Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 4 lžičky cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou hladké mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Zatímco kvásek kyne prosít do mísy mouku, přidat sůl, máslo, citrónovou kůru, práškový cukr, vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmíchané žloutky, přidat vykynutý kvásek, hrozinky, polovinu mandlí.
Vypracovat hladké tuhé těsto. Přikrýt utěrkou, dát kynout na 1 hodinu. V době kynutí těsto dvakrát promíchat (ztužit).
Z vykynutého těsta udělat bochánek a dát na plech vymazaný tukem.
Bochánek pomazat rozmíchaným vejcem, posypat zbylou polovinou mandlí nakrájených na nudličky.
Plech s mazancem vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct do zlatova cca 45 minut.
Hned po upečení pocukrovat.