(kančí kýta, srnčí, jelení hřbet)
2 kg hovězí svíčkové, nebo falešné svíčkové, nebo hovězího zadního
100 g špeku, nakrájet na klínky
1,2 l hovězího vývaru
130 g mrkve, nakrájet na malé kostičky
130 g petržele, nakrájet na malé kostičky
130 g celeru, nakrájet na malé kostičky
200 g cibule, drobně nakrájet
1 dcl bílého vína
50 ml citronové šťávy
1 lžička octa
30 g hořčice
1 lžíce cukru
100 g másla
150 g hladké mouky
6 dcl smetany na šlehání
1 lžíce sádla
6 zrnek celého pepře
3 zrnka nového koření
2 bobkové listy
pepř
sůl
Maso prošpikovat, opepřit osolit.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat maso, osmažit ze všech stran, vyndat.
Do kastrolu přidat máslo, zbylý špek, nakrájený na kostičky.
Přidat cukr, nechat zkaramelizovat, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 4 minuty, přidat cibuli smažit 3 minuty.
Přidat hořčici, promíchat, přidat víno, citrónovou šťávu, ocet, víno, zredukovat.
Přidat mouku, promíchat, přidat vývar.
Přidat maso, celý pepř, nové koření, bobkové listy.
Maso dusit doměkka, maso obracet.
Maso vyndat na talíř, vmíchat smetanu, dochutit pepřem, solí.
Maso nakrájet na plátky.
Příloha: houskové knedlíky; noky, brusinky.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.