• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK NA PIVU

1 kg vepřového bůčku s kůží bez kosti
0,5 l světlého 10° piva
0,3 dcl hovězího vývaru
200 g mrkve, nakrájet na plátky
200 g celeru, nakrájet na plátky
2 velké cibule, hrubě nakrájet
8 stroužků česneku
2 lžičky kmínu
pepř
sůl

Maso očistit, osušit, vetřít sůl, opepřit, položit do pekáče kůží dolů, posypat polovinou kmínu, podlít pivem, vývarem, pekáč přikrýt, dát do trouby rozehřáté na 180°C.
Péct 45 minut, přelévat šťávou z pekáče.
Maso v pekáči otočit, kůži naříznout do kosočtverců, posypat zbytkem kmínu.
Přidat cibuli, mrkev, petržel, celé stroužky česneku. Vrátit do trouby, péct zakryté 35 minut, občas přelévat.
Pekáč odkrýt, péct 10 minut.
Příloha: pečené brambory.

Doporučujeme