• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PLÍČKY NA SMETANĚ

1 kg vepřové plíce
srdce, rozpůlit
2 lžíce sádla
masový vývar na podlití
1 cibule, hrubě nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1 kus celeru velký jako mrkev, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
2 dcl smetany
1 dcl mléka
1 lžíce plnotučné hořčice
½ citrónu, nakrájet na plátky
1 lžička citrónové šťávy
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 bobkové listy
pepř
sůl

Plíce rozříznout, odstranit trubice.
Srdce a plíce namočit na 1 hodinu do studené vody.
Propláchnout v teplé vodě.
V kastrolu přivést k varu osolenou vodu, vložit plíce a srdce, vařit nízkým varem, sbírat pěnu, přidat pepř, nové koření, bobkový list, hrubě krájenou cibuli, občas zamíchat, uvařit doměkka.
Plíce a srdce vložit do studené vody, po vychlazení plic odstranit zbytky trubic.
Plíce a srdce nakrájet na proužky, vložit do jiného kastrolu.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat zeleninu, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit, až cibule začne mírně žloutnout.
Přidat mouku, míchat 1 minutu.
Přidat 4 dcl vývaru z plíček, mléko, hořčici, plátky citrónu, cukr, vařit 35 minut, míchat, případně doplňovat vývar.
Omáčku scedit na plíčky, přidat smetanu, promíchat, provařit.
Příloha: kynuté knedlíky.

Doporučujeme