DUŠENÉ HOVĚZÍ MASO 5 osob
80 dkg květového šálu (spodní část kýty)
5 kg špeku
hovězí vývar na podlévání
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 rajče, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
5 zrnek pepře
pepř
sůl
Maso nakrájet na větší kusy, prošpikovat, osolit, opepřit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat rajče, celý pepř.
Zalít dostatečným množstvím vývaru, dusit 35 minut, scedit, maso dát stranou
V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem, přidat scezenou šťávu, vařit 25 minut, případně ředit vývarem na požadovanou hustotu.
Omáčku dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže, těstoviny, šťouchané brambory.
Víno: Modrý Portugal.