Pstruh, kapr, úhoř
celá ryba
rybí várka
1 citrón
hrst zelené petržele, drobně nakrájet
vařící voda
ocet
sůl
Čerstvou rybu vykuchat, dbát, aby se minimálně poškodil sliz na povrchu ryby.
Rybu dát do většího kastrolu, zalít vařící vodou s octem.
Když ryba zmodrá, vložit ji do kastrolu s vařící se rybí várkou a při pomalém varu uvařit.
Kapr se bude vařit cca 15 minut, pstruh cca 5 – 7 minut, podle velikosti. Ryba je měkká, když jde maso dobře od kosti, zkusit párátkem.
Rybu před podáváním osolit.
Příloha: vařené brambory, přelité rozpuštěným máslem, posypané zelenou petrželkou.
Víno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr.
Rybí várka
0,75 l vody
1 hlava kapra,
rybí ořez
1 lžíce octa
1 menší mrkev, nakrájet na kolečka
1 menší petržel, nakrájet na kolečka
1 kousek celeru, nakrájet na plátky
½ cibule
4 zrnka nového koření
6 zrnek pepř
2 bobkové listy
pepř
sůl
Do hrnce nalít vodu, přidat ocet, rybí ořez, hlavu kapra bez žáber a očí, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, nové koření, bobkový list, vařit nízkým varem 30 minut.
Scedit.