1 bažant, očistit, osolit
1,5 litru hovězího vývaru
½ lžíce másla
50 g špeku, nakrájet na proužky
1 cibule, hrubě nakrájet
2 petržele, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 lístek libečku
8 kapustiček, uvařit zvlášť
hrst drobně krájené zelené petržele
5 zrnek pepře
pepř
sůl
Do většího hrnce dát rozhřát máslo, přidat špek, kořenovou zelinu, smažit 2 minuty, míchat, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat bažanta prsíčky dolů, podlít částí horkého vývaru, přidat, celý pepř, libeček, osolit, dusit do měkka.
Když je maso měkké, bažanta vyjmout, odříznout prsíčka, maso ze stehen, dát stranou pro další použití.
Maso z kostry obrat maso, nakrájet, dát stranou.
Kostru vrátit do hrnce, přidat hovězí vývar, vařit 10 minut. Scedit do dalšího hrnce.
Ochutit pepřem, solí. Do polévky přidat maso, kapustičky, zelenou petržel.