1 kuře
½ lžíce změklého másla
5 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce mleté papriky
pepř
sůl
Kuře opepřit, osolit uvnitř i vně, naplnit maximálním množstvím dole uvedené směsi, kuře uzavřít.
Povrch kuřete potřít máslem, do povrchu kuřete vetřít mletou papriku.
Kuře dát do pekáče prsíčky nahoru, podlít vývarem, pekáč zakrýt, dát na 1 hodinu do trouby rozehřáté na 180°C.
Pekáč odklopit, péct ještě 30 minut.
Kuře vyndat, nechat ležet 15 minut.
Z dutiny vyndat nádivku, tu smíchat se zbylou směsí, přidat olivový olej, promíchat.
Kuře naporcovat.
Prezentace: na střed talíře položit směs, na směs porci kuřete, přelít výpekem.
Víno: Cabernet Sauvignon, rosé, pozdní sběr
Nádivka
200 g choriza, nakrájet na kostičky
300 g bílých fazolí, uvařit
1 dcl masového vývaru
500 g brambor, uvařit ve slupce, nakrájet na malé kostičky
1 konzerva rajčat (400 g)
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžička tymiánu
1 lžička mleté papriky
½ lžičky cukru
2 lžíce olivového oleje
pepř
sůl
Do rozehřátého kastrolu dát chorizo, cukr, míchat, smažit 1 minutu.
Přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat, pokud je potřeba, přidat trochu stolního oleje.
Přidat česnek, tymián, promíchat, když česnek zavoní, přidat rajčata, rozmixovat.
Přidat mletou papriku, vývar, dusit 15 minut.
Přidat fazole, brambory, promíchat, dochutit pepřem, solí.