4 filety z tresky
1 lžíce hladké mouky
3,5 dcl rybího vývaru
1 dcl bílého vína (Pálava, Müller Thurgau)
2 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
12 oliv bez pecek, rozpůlit (buď všechny černé, nebo 4 zelené a 8 černých)
1 lžíce másla
šťáva ½ citrónu
½ lžičky tymiánu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
4 zrnka celého pepře
3 lžíce krájených lískových oříšků
lístky zelené petržele
pepř
sůl
Filety opepřit, osolit.
V kastrole rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat česnek, míchat, když česnek zavoní, přidat mouku, promíchat, přidat víno, promíchat, přidat vývar, promíchat.
Přidat rajčata, vývar, šťávu z citrónu, olivy, tymián, dusit 5 minut.
Směs z kastrolu přendat do pekáče, přidat filety, přikrýt, dát trouby rozehřáté na 180°C dusit 25 minut.
Příloha: osmažená veka, vařená rýže.
Prezentace: do středu talíře dát směs z pekáče, na směs položit vedle sebe dva filety, posypat lískovými oříšky, na okraj talíře položit lístky zelené petržele a čtvrtku citrónu.
Víno: Veltlínské zelené