½ kapra, očistit, rozdělit na porce
1 hlava kapra
rybí ořez
1 l vody
1 lžíce octa
1 menší mrkev, nakrájet na kolečka
1 menší petržel, nakrájet na kolečka
1 kousek celeru, nakrájet na plátky
½ cibule
4 zrnka nového koření
6 zrnek pepř
2 bobkové listy
pepř
sůl
Do hrnce nalít vodu, přidat ocet, rybí ořez, hlavu kapra bez očí, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, nové koření, bobkový list, vařit nízkým varem 30 minut.
Vyjmout hlavu a rybí ořez, vývar scedit do většího kastrolu, scezenou zeleninu propláchnout, dát stranou.
Do kastrolu s vývarem vložit polovinu kapra, přivést k varu, vařit nízkým varem 12 – 15 minut.
Rybu vyjmout, aby zůstala vcelku. Vytáhnout dlouhé kosti. Položit do hlubší mísy, vnější stranou nahoru.
Rybu posypat vařenou zeleninou, přelít omáčkou, dát do ledničky proležet na 3 – 4 hodiny.
Omáčka
150 g majonézy
120 g bílého jogurtu
1 větší cibule, drobně nakrájet, propláchnout studenou vodou
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
šťáva z ½ citrónu
2 nakládané okurky, drobně nakrájet
2 lžíce kaparů, drobně nakrájet
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžičky cukru
pepř
sůl
Všechny suroviny, kromě citrónové šťávy, pepře, soli, vložit do misky a smíchat.
Přidat 2 lžíce vývaru, ochutit citrónovou šťávou, pepřem, solí.
Příloha: bílé pečivo
Víno: Veltlínské červené rané, kabinet.