• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KAPR PEČENÝ NA ŠPEKU

1 kapr, očistit, rozdělit na porce
75 g špeku, nakrájet na tenké proužky, dát zmrazit
2 lžíce hladké mouky
1 lžička mleté papriky
1 lžíce citrónové šťávy
1 citrón
hrst zelené petržele, drobně nakrájet
máslo na smažení
kmín
sůl

Porce se bude péct nadvakrát (na dvě pánve), protože výpek bude použit jako základ pro šťávu a při pečení všech porcí v jedné várce by došlo k přepálení másla a šťáva by byla hořká.

Smíchat mouku s mletou paprikou.
Porce ryby protáhnout špekem, osolit, posypat směsí mouky a mleté papriky.
Na pánvi rozehřát máslo, vložit porce kapra, osmažit z obou stran. Smažit vždy 3 minuty na každé straně.
Porce kapra vyndat na talíř, výpek slít do jedné pánve, tu sundat z plotny, přidat lžíci másla, citrónovou šťávu, míchat, až se máslo rozpustí.
Příloha: vařené brambory.
Prezentace: na polovinu talíře dát porci brambor, posypat zelenou petrželí, na druhou polovinu talíře položit porci kapra, přelít šťávou z pánve.
Na malý talířek položit citrón nakrájený na osminky.
Víno: Veltlínské červené rané, jakostní.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme