• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Zahraniční kuchyně

Vytisknout

Potraviny a koření

másla ochucená: yzop, bruták, kopr, estragon, saturejka, popec, pepř, kerblík

POLÉVKY
polévky: libeček, citronela, meduňka, majoránka, oregáno, šťovík, saturejka, celer, meduňka, černobýl, nové koření,
mateřídouška, kmín, kopretina list, meduňka, máta   
polévka bramborová: majoránka, saturejka, kmín, popec       
polévky rybí: levandule                               
polévky smetanové: kerblík                               
polévky studené: kopr                               
polévky zeleninové: bruták, kopřiva, popec, yzop
masové vývary: celý pepř, bobkový list, nové koření, fenyklové listy, hřebíček - pouze jeden  

RYBY                              
losos: kopr, jemná hotová hořčice                           
pstruh: saturejka, petržel                           
úhoř: šalvěj, šafrán                            
ryby: bazalka, provensálské koření, fenykl, petržel, kerblík, tymián, nové koření, koriandr, máta, bruták, levandule,
citronela, šalvěj, kmín, oregáno, saturejka, tymián, meduňka, losos, kopr,                                
ryby mořské, korýši, měkýši: kerblík, petržel, fenykl listy, nové koření, kopr               
ryby pečené: rozmarýn                               
ryby při vaření: estragon, celý peř, bobkový list, nové koření                   
slaneček: kopr, koriandr                           
ryby uzené: kerblík, fenykl                       
ryby vařené: estragon, kerblík, fenykl, nové koření
sardele: majoránka, oregáno, šalvěj

MASO       
masité pokrmy: šalvěj, bobkový list, estragon, rozmarýn, pepř
maso pečené, grilované: šalvěj, tymián, celer, estragon, kerblík, pepř, cibule
maso dušené: petržel, skořice, hřebíček, šafrán, hřebíček, jalovec, libeček, pepř, bazalka, celer, tymián, mateřídouška,
levandule, estragon, čechřice, pepř, cibule, kopr, celý peř, bobkový list

DRŮBEŽ   
drůbež: petržel, rozmarýn, tymián, muškátový květ, estragon, bobkový list, monarda, pepř, pelyněk broták, máta, pepř   
husa: kmín, šalvěj, tymián, estragon, pepř   
kachna: kmín, tymián, hřebíček, estragon, pepř   
kuře: kerblík, bazalka, rozmarýn, kmín římský, estragon, pepř   
kuře vařené: estragon, pepř   
drůbež pečená: tymián, šafrán, koriandr, estragon, pepř
drůbež při vaření: koriandr, estragon, pepř

HOVĚZÍ 
hovězí: zázvor: peliněk broták, brukev, estragon, pepř   
hovězí grilované: bazalka, tymián, estragon, pepř

VNITŘNOSTI
telecí játra: šalvěj    
dršťky: šalvěj, pepř

SKOPOVÉ
skopové: oregáno, tymián, rozmarýn, majoránka, estragon, šalvěj    pepř    levandule
jehněčí: oregáno, provensálské koření, tymián, rozmarýn, estragon, oregáno, česnek, pepř, šalvěj

MLETÉ
maso mleté: celer, estragon, tymián, pepř   
masové směsi: dříň, mateřídouška, fenyklová semena, estragon, pepř
karbanátky: rozmarýn, majoránka, pepř, popec, pepř, bazalka, majoránka, máta

TELECÍ
telecí: petržel, šalvěj, kopr, estragon, hořčičná semínka, oregáno, pepř, česnek
telecí grilované: saturejka, estragon, pepř

VEPŘOVÉ
vepřové grilované: šalvěj, saturejka, fenyklové listy sekané, estragon, pepř   
vepřové pečené: šalvěj, tymián, kmín, fenyklové listy sekané, estragon, šťovík, monarda, pepř, polyněk broták, sumah, rozmarýn,
vepřové při vaření: celý pepř, estragon, bobkový list, pepř

ZVĚŘINA
zvěřina: jalovec, pelyněk broták, skořice, nové koření, estragon, saturejka, pepř, tymián, majoránka, bobkový list, oregáno, provensálské          
pernatá zvěř: meduňka, estragon, pepř

králík: saturejka, estragon, pepř
klobásy: rozmarýn, kmín, šalvěj, fenyklová semena, estragon, saturejka, pepř   
nádivky: tymián, jalovec, máta, fenyklové listy sekané, estragon, libeček, majoránka, pepř, šalvěj

OMÁČKY                              
omáčka na těstoviny: bazalka, bobkový list, rozmarýn                           
omáčky: estragon, provensálské koření, bobkový list, fenyklové listy sekané, petržel, jemná hotová hořčice, nové koření,
pažitka, yzop zelené listy
omáčky bylinkové: bruták, citronela                       
omáčky francouzské: estragon                               
omáčky hořčičné: kopr                               
omáčky máslové: estragon, kerblík                           
omáčky rajčatové: saturejka, provensálské koření, bazalka, římský kmín, šafrán, oregáno, nové koření, koriandr, majoránka, anýz, rozmarýn, černobýl, tymián, šalvěj, kmín, saturejka, estragon, fenykl
omáčky ke studenému masu: kerblík                               
omáčky ke zvěřině: kapary                               
omáčky smetanové: šťovík, bobkový list, saturejka

BRAMBORY
brambory vařené
:
kmín, bobkový list                           
brambory pečené: tymián, rozmarýn                           
brambory zapékané: tymián, rozmarýn

HOUBY                           
houby dušené: kmín, anýz, saturejka       
žampióny: bazalka, estragon, bílé víno, meduňka, estragon, anýz      
jogurty: koriandr                           

LUŠTĚNINY                               
čočka: saturejka, bazalka, jalovec               
fazole: saturejka, majoránka, provensálské koření, bazalka, jalovec               
hrách: saturejka, bazalka, jalovec               
kroupy, krupky: saturejka                               
majonézy: bílý pepř, peliněk broták, kurkuma, jemná hotová hořčice, estragon, fenykl sekané listy, saturejka

PEČIVO
chleba: kmín, rozmarýn, tymián         
pečivo: badyán                               
pečivo slané: kmín, anýz (chleba), sezamové semeno, petržel, bobkový list, tymián, fenyklové listy sekané, bazalka,
hořčičná semínka    muškátový květ    koriandr    yzop sušené listy

SALÁTY
salátové zálivky:
estragon, majoránka, oregáno, hořčičná semínka                   
saláty bramborové: kopr, bruták, popec, saturejka       
saláty listové: kerblík, vratič sekaný, kopretina list, čechřice, česnek, pelyněk, šalvěj       
saláty zeleninové: pažitka, pažitka květ, šalvěj, fenyklové listy sekané, petržel, yzop květ, andělinka, kopr, šťovík, celer, libeček, řeřicha, saturejka, česnek, rozmarýn, levandule, kapary, yzop
saláty luštěninové: kopr, tymián               
saláty rajčatové: bruták, bazalka                           
saláty okurkové: bruták, saturejka                           
saláty rybí: kurkuma

MLÉČNÉ VÝROBKY          
sýry měkké: kerblík, kopr, yzop, kurkuma, šťovík, šalvěj, bruták, řeřicha, routa, tymián, petržel zelená                           
tepelná úprava žampiónů: estragon                               
tvaroh: bazalka, pelyněk, kerblík                       
těstoviny: bazalka, petržel, majoránka, provensálské koření

VAJEČNÉ POKRMY                  
vaječné pokrmy: pažitka, bazalka, meduňka, petržel zelená, kopr, routa           
vejce míchaná: kerblík, pažitka, kurkuma                           
vejce omelety:  estragon, kerblík, petržel, bruták, šťovík, mateřídouška, meduňka, popec   
vejce v aspiku: estragon, vratič malé množství

KOMPOTY
kompoty: badyán                               
kompot huškový, jablečný: anýz

ZELENINA                               
zelenina vařená: saturejka, kopr, levandule                       
zeleninové pokrmy: kopr, nové koření, koriandr, kopřiva, libeček, levandule           
zelenina nakládáná: anýz, libeček               
zelí: kmín, římský kmín, jalovec, fenyklová semena                   
dušené zelí: kopr, kmín                           
fazolky zelené: kopr, saturejka
zeleninové přílohy k masu: kopřiva                               
zelí červené: anýz
rajčata: bazalka

RÝŽOVÉ POKRMY
rýžové pokrmy: petržel
rizota: šalvěj, rozmarýn

ZÁLIVKY, MARINÁDY, NAKLÁDÁNÍ
zálivky: pepř, kerblík, saturejka, provensálské koření     
marinády: estragon, pepř   
nakládání: kopr, bobkový list                               
okurky nakládané: anýz, kopr, bobkový list

pudinky: andělinka, vratič sekaný malé množství

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme