MAĎARSKÁ POLÉVKA ZE SLEPICE
1 mladá slepice, rozdělit na logické díly
3 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
½ kedlubny
½ zelené papriky
1 cibule, neloupat, rozpůlit
2 stroužky česneku
¼ květáku, rozebrat na větší růžičky
60 g sterilovaného hrášku
2 chřesty, oloupat, nakrájet na silné plátky
3 cm zázvoru, nakrájet na silné plátky
8 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silné plátky
6 zrnek celého pepře
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl
Do hrnce vložit slepici, zalít studenou vodou, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat celý pepř, sůl, vařit 1 hodinu.
Přidat hrubě krájenou mrkev, pepř, celer, kedlubnu, zelenou papriku, cibuli, česnek, zázvor. Vařit, až slepice změkne.
Zatímco se slepice vaří připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu. Zředit ½ litrem studené vody, osolit, pomalu vařit 30 minut, podle potřeby ředit.
Když je slepice měkká, scedit vývar do hrnce s jíškou, promíchat, květák, chřest, houby, vařit 5 minut nezakryté, poté přikrýt hrnec a vařit, až nově přidaná zelenina změkne.
Přidat na kostičky nakrájené maso ze slepice, sterilovaný hrášek.
Ochutit pepřem a solí.
Prezentace: porce polévky sypat zelenou petrželí.