3 l vody
1 kuřecí skelet se zbytky masa, rozdělit na díly
2 kuřecí křidélka
1 velká cibule, hrubě nakrájet
2 velké mrkve, hrubě nakrájet
3 stonky celeru
1 hrst zelené petržele
1 lžička protlaku
1,5 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 kuřecí stehno, odstranit kůži, vykostit, maso umlít
2 bílky
6 zrnek černého pepře
½ dcl stolního oleje (ne olivový olej)
pepř
sůl
Vývar
Do pekáče dát olej, přidat skelet a křidélka, osolit, pekáč dát do trouby, 20 minut při teplotě 200°C.
Opečené kosti dát do hrnce se studenou vodou a vařit, sbírat pěnu.
Když je sebraná pěna, přidat celý pepř.
Z pekáče, kde se pekly kosti, odstranit tuk (vysát papírovým ubrouskem), přidat víno, protlak.
Pekáč dát na plotnu, míchat, aby se rozpustily usazeniny, víno zcela zredukovat.
Přidat 0,5 l vody, na plotně přivést k varu, míchat, aby se téměř úplně rozpustily případné předchozí usazeniny, pak přidat do hrnce k opečenému skeletu.
Po 2 hodinách mírného varu přidat cibuli, mrkev, stonky celeru, hrst zelené petržele.
Pomalu vařit, až kořenová zelenina změkne, scedit, vývar zchladit.
Consommé
Bílky našlehat do husté emulze, vmíchat umleté maso.
Směs našlehaných bílků a mletého masa přidat do vývaru, dobře promíchat, dát na plotnu a pomalu přivést k varu, téměř stále míchat. Důležité je, aby se směs nepřichytila ke dnu.
Když se vývar začne vařit, přestat míchat, pomalu vařit nezakryté 60 minut (směs vystoupí k povrchu).
Do velkého síta vložit čisté plátno, sběračkou vybírat vývar a přes plátno procedit do dalšího kastrolu.
Drůbeží consommé se podává čisté, jen se snítkou plocholisté petržele, nebo lístky kerblíku.