- 2,5 l vody
- 1 kg drůbků z kachny, krůty, kuřete (krky, křídla, žaludky)
- 70 g širokých nudlí, uvařit v osolené vodě
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/8 celere
- 1 mrkev, hrubě nakrájet
- 1 petržel, hrubě nakrájet
- 1/8 celere, hrubě nakrájet
- 1 celerová nať
- 1 lžíce másla
- 1 malá cibule, drobně nakrájet
- 1 lžíce hladké mouky
- 5 kuliček celého pepře
- ½ lžičky muškátového oříšku, strouhaný
- ½ lžičky estragonu
- 1 vejce
- 6 dcl mléka na rozmíchání žloutku
- 2 dcl mléka na udělání bešamelu
- 5 dcl zeleninového vývaru (nebo masox) na ředění bešamelu při prováření
- čerstvá zelená petržel
- bílý pepř
- sůl
1. Drůbky dát do hrnce se studenou osolenou vodou, přivést k varu, odstranit pěnu.
2. Přidat kořenovou zeleninu, celerovou nať, celý pepř, muškátový oříšek, estragon. Vařit více než hodinu.
3. Nakrájenou mrkev, petržel, celer uvařit.
3. V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, osmahnout, přidat mouku, udělat jíšku, ředit mlékem, provařit 40 minut, podle
potřeby ředit zeleninovým vývarem.
4. Vývar scedit, nechat vychladnout, vyčistit bílkem.
5. Obrat maso, překrájet.
6. Do vyčištěného vývaru dát maso, vařenou zeleninu, vařené nudle, uvést do varu, vmíchat žloutek s mlékem, provařit.
Prezentace: porce posypat zelenou petrželí.