• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Zahraniční kuchyně

Vytisknout

HOUBOVÉ SOTÉ

2 lžíce másla
0,5 kg tvrdých hub, nakrájet na silnější plátky
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 dcl drůbežího vývaru
6 jarních cibulek
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
¼ lžičky mletého kmínu
1 lžička saturejky
pepř
sůl

Ve větším kastrolu rozehřát máslo, přidat houby, kmín, 6 minut smažit, míchat.
Když se odvaří voda, kterou houby pustily, přidat víno, víno zredukovat.
Přidat česnek, jarní cibulku, když česnek zavoní, přidat vývar, dusit, až se vývar téměř zredukuje, přidat saturejku, promíchat.
Dochutit pepřem, solí.
K čistě houbovému jídlu nekonzumujte žádný alkohol.

Vytisknout

PÁLIVÉ HOUBY S ČESNEKEM

  • 250g žampionů (i jiné čerstvé houby)
  • 500g rajčat
  • 1 velká cibule
  • 2 lžičky chilli
  • 30 ml olivového oleje
  • 5 ml worcestrové omáčky
  • sójová omáčka
  • 5 stroužků česneku
  • pepř
  • sůl

1. Drobně nakrájet cibuli.
2. Žampiony oloupat, nakrájet na půlky nebo na čtvrtky. vložit na rozehřátou pánev a 1 minutu opékat, nemíchat.
3. Přidat olivový olej, cibuli, smažit 4 minuty.
4. Přidat rozmačkaný česnek, když zavoní přdat oloupaná rajčata a nakrájená rajčata.
5. Přidat worcester, chilli.
6. Dusit až 10 minut, dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

HOUBY SMAŽENÉ JAKO ŘÍZKY

500 g kloboučků čerstvých hub, očistit
2 vejce
¼ l mléka
hladká mouka na obalování
strouhanka na obalování
sůl
slunečnicový olej na smažení

Houby nakrájet na plocho na plátky silné cca 0,5 cm.
Namočit na 10 minut do mléka.
Houby scedit, osolit.
Vejce dát do hlubokého talíře, osolit, mírně našlehat.
Jednotlivé řízky obalit v mouce, pak ve vajíčkách a nakonec ve strouhance.
Na pánvi rozpálit větší množství olej, smažit řízky.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Zweigeltrebe.

Vytisknout

NOVOMĚSTSKÉ KYSELO

1,5 l vody
15 g sušených hub, namočit, slít
nebo 100 g čerstvých hřibovitých hub, očistit, nakrájet na plátky, podusit na másle
50 g chlebového kvásku
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
1 mrkev, nakrájet na kostičky
2 lžíce sterilovaného hrášku
2 vejce
1 lžička octa
¼ lžičky kmínu
pepř
sůl

Kvásek dát do ¼ l teplé vody, nechat stát 2 hodiny.
Do hrnce dát 1¼ l vody, přidat mrkev, houby, kvásek, kmín, sůl, pepř, vařit 20 minut.
Na másle osmažit cibuli, až začne mírně hnědnout.
Do polévky vmíchat hrášek, vajíčka, ocet, provařit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: brambory vařené ve slupce.
Prezentace: porce polévky sypat osmaženou cibulkou, na talířek vařenou oloupanou bramboru, nakrájenou na kolečka.

Vytisknout

HOUBOVÝ GULÁŠ S KYSANOU SMETANOU

500 g čerstvých hřibovitých hub, očistit, nakrájet na plátky
2 lžíce sádla
2 cibule, drobně nakrájet
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 zelená paprika, nakrájet na nudličky
1 dcl kysané smetany
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
zeleninový vývar na ředění jíšky
2 lžičky mleté papriky
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Připravit jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit vývarem, vařit 25 minut.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat krájenou papriku, cibuli, až začne cibule mírně hnědnout, přidat krájená rajčata, přidat mletou papriku, kmín, pepř, sůl, míchat, přidat trochu vývaru, promíchat, přidat houby, dusit 10 minut.
Přidat provařenou zředěnou jíšku, dusit dalších 10 minut.
Kastrol odstavit z plotny, vmíchat kysanou smetanu, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, rýže.
Víno: Rulanské šedé, kabinet.

 

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme