• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Zahraniční kuchyně

Vytisknout

HROZINKOVÁ KOLEČKA

nebo jiné tvary

250 g hladké mouky
90 g moučkového cukru
120 g másla
90 g hrozinek, namočit do rumu, drobně nakrájet
0,5 dcl rumu
30 g lískových oříšků, oloupat, nakrájet
2 žloutky
1 bílek na potření
forma na kolečka

Do mísy dát mouku, cukr, žloutky hrozinky, oříšky, vypracovat těsto, zabalit do fólie, dát na 3 hodiny do ledničky.
Z těsta vyválet plát silný 3 mm, formou vykrájet kolečka, ta pokládat na papír na pečení, nebo vymaštěný plech posypaný hrubou moukou.
Plech vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct, až těsto zrůžoví.
Polovinu vychladlých koleček potřít  na vrchu bílkem, druhou polovinu na spodku. Mezi dvě kolečka vložit kolečko náplně.
Část koleček namočit z poloviny do rozehřáté čokolády, u části přelít vršek.

Mandlová náplň
120 g spařených, oloupaných, mletých mandlí
120 g moučkového cukru
1 bílek
1 lžíce rumu
Všechny suroviny vložit do mísy a promíchat.
Vyválet na plát silný 3 mm, formou vykrájet kolečka.

Poleva
120 g čokolády na vaření
½ lžíce másla
Čokoládu rozpustit s máslem.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme