• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Zahraniční kuchyně

Vytisknout

KUŘE SE ŽAMPIÓNY A SLANINOU

(bažant, sluka)

1 kuře, rozdělit na logické díly
2 lžíce hladké mouky
30 g libové anglické slaniny
20 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
20 malých cibulek, nebo 4 cibule, nakrájet na osminky
1 lžíce sádla
½ lžíce másla
1 lžíce másla
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
6 dcl drůbežího vývaru
1 hrst drobně krájené plocholisté petržele
½ hrsti drobně krájené pažitky
tymián
1 lžička cukru
pepř
sůl

Na větší pánvi osmažit slaninu, dát stranou, tuk v pánvi zachovat.
Do pánve dát cibuli, osmažit, přidat ke slanině.
Do pánve přidat ½ lžíce másla, žampióny, smažit 5 minut, míchat, přidat ke slanině.
Části kuřete opepřit, osolit, obalit v mouce
Vyčistit pánev, přidat sádlo, rozehřát, vložit díly kuřete, osmažit z obou stran.
Přidat tymián, víno, promíchat, zcela zredukovat.
Přidat vývar, promíchat, pod pokličkou dusit do měkka, odstavit z plotny, vmíchat máslo, slaninu, cibuli, žampióny, posypat petrželí.
Příloha: bageta.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Vytisknout

KRŮTÍ ROLÁDA SE ŠPENÁTEM

800 g krůtích prsou, vcelku
0,6 l drůbežího vývaru
120 g listů špenátu
1 cibule, drobně nakrájet
4 stroužky česneku, drobně nakrájet
3 lžíce drobně krájené zelené petržele
150 g anglické slaniny, nakrájet na proužky
200 g žampionů, nakrájet na plátky
300 g vařeného uzeného masa nebo šunky
¼ lžičky muškátového květu
3 vejce
2 lžíce másla
pepř
sůl
alobal

do vývaru na podlití rolády
mrkev, drobně nakrájet
petržel, drobně nakrájet
cibuli, drobně nakrájet
5 zrnek celého pepře

V pánvi rozehřát 1 lžíci másla, přidat cibuli, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat anglickou slaninu, žampióny, smažit 2 minuty, míchat, přidat uzené maso, česnek, míchat, přidat muškátový květ.
Když česnek zavoní, přidat rozšlehaná vejce, nechat ztuhnout, vmíchat zelenou petržel, dochutit pepřem solí.
Maso proříznout a rozevřít, vložit mezi dvě fólie a maso rozklepat. Rozklepané maso opepřit, osolit.
Listy špenátu spařit, rozložit na maso, na špenát rozprostřít směs s vejci, maso lehce srolovat, převázat nití.
Alobal potřít máslem, posypat pepřem, solí, roládu do alobalu zabalit.
Alobal s masem vložit do pekáče, podlít vývarem, přidat mrkev, petržel, cibuli, celý pepř, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 40 minut.
Maso vybalit z alobalu, potřít zbylým máslem a dát péct ještě 10 minut.
Maso vyjmout, nechat 10 minut ležet.
Šťávu slít do menšího hrnce, vyndat celý pepř, rozmixovat, případně dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, šťouchané brambory, pečené brambory.
Víno: Sauvignon.

Vytisknout

KRŮTÍ PRSA PLNĚNÁ MLETÝM VEPŘOVÝM MASEM

4 větší plátky krůtích prsou
40 g mletého vepřového
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
3 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce másla
1 stroužek česneku, rozmačkat
¼ lžičky muškátového květu
1 lžička sušené šalvěje
1 vejce
strouhanka podle potřeby na zahuštění směsi masa
pepř
sůl
stolní olej na smažení

Maso dát do mísy, přidat vejce, česnek, muškátový květ, šalvěj, pepř, sůl, dobře promíchat.
Podle potřeby přidat strouhanku na zahuštění.
Kuřecí plátky přes fólii rozklepat, potřít olejem, opepřit, osolit.
Na plátky položit přiměřené množství masové směsi, maso překrýt z bočních stran a plátek zavinout.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce oleje, závitky osmažit ze všech stran.
Přidat víno, zredukovat, přidat vývar, pánev přiklopit, snížit přívod tepla, dusit 20 – 25 minut, závitky občas přelévat šťávou.
Závitky vyndat, dát na talíř přikrýt alobalem, nechat 7 minut ležet.
Pánev sundat z plotny, vmíchat máslo.
Šťávu dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

Vytisknout

KUŘE S NÁDIVKOU Z CHORIZA FAZOLÍ A BRAMBOR

1 kuře
½ lžíce změklého másla
5 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce mleté papriky
pepř
sůl

Kuře opepřit, osolit uvnitř i vně, naplnit maximálním množstvím dole uvedené směsi, kuře uzavřít.
Povrch kuřete potřít máslem, do povrchu kuřete vetřít mletou papriku.
Kuře dát do pekáče prsíčky nahoru, podlít vývarem, pekáč zakrýt, dát na 1 hodinu do trouby rozehřáté na 180°C.
Pekáč odklopit, péct ještě 30 minut.
Kuře vyndat, nechat ležet 15 minut.
Z dutiny vyndat nádivku, tu smíchat se zbylou směsí, přidat olivový olej, promíchat.
Kuře naporcovat.
Prezentace: na střed talíře položit směs, na směs porci kuřete, přelít výpekem.
Víno: Cabernet Sauvignon, rosé, pozdní sběr

Nádivka
200 g choriza, nakrájet na kostičky
300 g bílých fazolí, uvařit
1 dcl masového vývaru
500 g brambor, uvařit ve slupce, nakrájet na malé kostičky
1 konzerva rajčat (400 g)
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžička tymiánu
1 lžička mleté papriky
½ lžičky cukru
2 lžíce olivového oleje
pepř
sůl

Do rozehřátého kastrolu dát chorizo, cukr, míchat, smažit 1 minutu.
Přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat, pokud je potřeba, přidat trochu stolního oleje.
Přidat česnek, tymián, promíchat, když česnek zavoní, přidat rajčata, rozmixovat.
Přidat mletou papriku, vývar, dusit 15 minut.
Přidat fazole, brambory, promíchat, dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

KUŘECÍ PRSA S CIBULÍ A ČEKANKOU

2 kuřecí prsa
1 cibule, rozkrojit na čtvrtky
1 čekanka, podélně rozkrojit na čtvrtky
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
2 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce stolního oleje
½ lžíce másla
1 lžíce másla
pepř
sůl

Kuřecí prsa opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát olej a ½ lžíce másla, kuřecí prsa položit na pánev kůží dolů. Smažit 6 minut.
Prsa otočit, přidat cibuli, čekanku, smažit 6 minut.
Přidat bílé víno, zredukovat.
Přidat vývar, 1 lžíci másla, ztlumit oheň, dusit 10 minut, maso občas přelévat šťávou.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme