4 zaječí stehna
20 dkg špeku
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
8 dcl vývaru z hlavy a králičího ořezu, nebo drůbeží vývar
2 dcl červeného vína
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
4 lžíce povidel
16 sušených švestek bez pecek
1 lžíce nastrouhaného perníku
1 kompotová hruška, rozmixovat
20 oloupaných mandlí
½ plátku citrónu, odkrojit kůru s bílou dužinou
drobně strouhaná citrónová kůra z ½ poloviny citrónu
citrónová šťáva na dochucení
1 lžička cukru
1 lžíce hladké mouky, mírně opražit
5 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
3 zrnka jalovce, rozmáčknout
2 bobkové listy
½ lžičky šalvěje
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl
Maso prošpikovat částí špeku, opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát sádlo, maso postupně zprudka osmažit ze všech stran.
Ve větším kastrolu rozehřát máslo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat cibuli, drobně krájený zbylý špek, celý pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, šalvěj, tymián, cukr, smažit, až cibule začne mírně žloutnout.
Přidat víno, nechat téměř zredukovat, míchat.
Přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, promíchat.
Přidat maso, plátek citrónu, citrónovou kůru, rozmixovanou hrušku.
Směs přelít do pekáče, přidat maso, pekáč zakrýt, vložit do trouby rozehřáté na 160°C, dusit, až je maso měkké, podle potřeby podlévat dalším vývarem.
Měkké maso vyjmout, dát na talíř, přikrýt alobalem.
Omáčku slít do kastrolu, odstranit, bobkový list, citrón, celé koření, rozmixovat.
Do omáčky přidat povidla, perník, švestky, mandle, promíchat, provařit 5 minut.
Dochutit citrónovou šťávou, pepřem, solí, odstavit z plotny, vmíchat 1 lžíci studeného másla.
Příloha: bramborové noky, houskový knedlík.
Víno: Moravia, pozdní sběr.