1,2 kg hovězí oháňky, rozdělit v kloubovém spojení
1 lžíce sádla
6 dcl hovězího vývaru
2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
1 lžička octa
1 lžíce citrónové šťávy
2 bobkové listy
8 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
1 lžička cukru
pepř
sůl
Maso osolit, opepřit.
Do pekáče nasypat mrkev, petržel, celer, na zeleninu položit rozdělenou oháňku, dát odkryté na 10 minut do trouby rozehřáté na 200°C.
Pekáč vyndat, dát stranou.
Ve větším kastrolu rozehřát cukr na světlý karamel, přidat sádlo, promíchat, přidat cibuli, smažit, až začne mírně hnědnout, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit vínem, přidat, bobkový list, celý pepř, nové koření.
Víno nechat téměř zredukovat, přidat vývar, ocet, citrónovou šťávu, zeleninu a maso z pekáče, opepřit, osolit.
Maso by mělo být z poloviny ponořené, dusit při nižší teplotě, až je měkké. (V tlakovém hrnci trvá 25 minut.)
Maso vyndat na talíř, odstranit bobkové listy, celé koření, zeleninu rozmixovat, omáčku případně zředit vývarem, dochutit pepřem, solí, vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo.
Příloha: šťouchané brambory; tymiánové brambory a ratatouille.
Víno: Svatovavřinecké, kabinet.
Prezentace: do středu talíře dát porci šťouchaných brambor, na brambory položit porci masa, přelít omáčkou, posypat zelenou petrželí.